Boczniaki to mało znane grzyby, a szkoda, bo stanowią prawdziwą skarbnicę składników odżywczych. Z ogromną przyjemnością dzielę się z Wami przepisem, który pozwala poznać wyjątkowe walory smakowe boczniaków. Być może poniższy przepis zachęci Was również do uprawy tych grzybów.
Dlaczego warto jeść boczniaki?
Boczniaki to smaczne i bardzo zdrowe grzyby, które mają przyjemny smak i konsystencję. Zawierają sporo białka, witamin i minerałów, są niskokaloryczne oraz mają niski indeks glikemiczny. Grzyby te stanowią cenny składnik diety wegan i wegetarian – są używane jako zamiennik mięsa.
Boczniaki mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można je wykorzystać jako podstawę wielu pysznych potraw oraz dodatek m.in. do zup, dań z mięsem, jajecznicy, omletów, tostów, zapiekanek oraz warzywnych potrawek. Świetnie zastępują mniej wyraziste w smaku pieczarki oraz grzyby leśne, których spożywanie zawsze obarczone jest ryzykiem – nawet doświadczonym grzybiarzom zdarzają się fatalne w skutkach pomyłki.
Jak zrobić pierś z kurczaka z boczniakami?
Robiąc pierś z kurczaka z boczniakami, poddaję składniki wstępnej obróbce termicznej, bo podsmażone na patelni mięso, cebula i grzyby mają bardziej wyrazisty smak. Bazą do sosu są śmietanka kremówka i wytrawne białe wino. Możesz zastąpić śmietankę jogurtem naturalnym lub śmietaną 12% oraz zrezygnować z dodawania wina, zastąpując je bulionem.
Do potrawy polecam wybrać małe, jędrne i zwarte filety z kurczaka o wadze 150-180 g, które upieką się w 15-18 minut. Większe piersi z kurczaka wymagają 22-25 minut pieczenia. Mięso marynuje przed obróbką termiczną przez 2-12 godzin. Jeżeli nie masz czasu, żeby zamarynować mięso, to możesz pominąć ten krok.
Przepis: Piersi z kurczaka z boczniakami
Danie robi się szybką. Mięso wychodzi soczyste, a smak dania jest bogaty.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 450 w każdej porcji
Składniki
- 4 małe piersi z kurczaka
- 250 g boczniaków
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól i pieprz
Na sos:
- 150 ml białego wina
- 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
Na marynatę do mięsa:
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie mięsaCzosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą z oliwek lub olejem. Natrzyj mięso marynatą z każdej strony, przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Wstaw mięso do lodówki.
- Przygotowanie dodatkówBoczniaki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- SmażenieRozgrzej suchą patelnię. Z mięsa zdejmij nadmiar marynaty, ale jej nie wyrzucaj. Obsmaż piersi z kurczaka na złoty kolor. Zdejmij je z patelni, oprósz solą oraz pieprzem i posmaruj resztkami marynaty. Na patelnię po smażeniu mięsa dodaj klarowane masło i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj boczniaki i smaż 2-3 minuty, często mieszając. Wlej na patelnię białe wino i gotuj 1-2 minuty na dużym ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Porada: jeżeli resztki marynaty przypaliły się podczas obsmażania mięsa, to umyj patelnię przed smażeniem cebuli i boczniaków.
- PieczeniePrzełóż mięso do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Dodaj też do naczynia zawartość patelni. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw do niego przykryte naczynie żaroodporne. Piecz do miękkości mięsa.
- Dodanie śmietanyGdy mięso zmięknie, wyjmij potrawę z piekarnika, dodaj śmietankę kremówkę i wymieszaj z resztkami płynu, które pozostały w naczyniu. Wstaw odkryte naczynie żaroodporne do piekarnika i piecz jeszcze 5 minut.
Jak i z czym podawać pierś z kurczaka z boczniakami?
Potrawę podawaj gorącą. Przed podaniem posyp danie posiekaną natką pietruszki, której smak doskonale komponuje się ze smakiem boczniaków. Pierś z kurczaka z boczniakami możesz serwować z różnymi dodatkami np. ziemniakami lub kaszą oraz ulubioną surówką. Doskonale smakuje również pokrojone na plastry, ciepłe mięso, które zostało ułożone na grzankach i polane sosem z kawałkami boczniaków.
Czytaj też:
Tak zrobione piersi z kurczaka zawsze wychodzą idealne. Ich sekretem jest aromatyczna marynataCzytaj też:
Patent na szybki i tani obiad z prostych składników. Moja rodzina kocha wyrazisty smak tego dania