Ta błyskawiczna zupa pieczarkowa wygląda i smakuje rewelacyjnie. Zrobisz ją w pół godziny

Ta błyskawiczna zupa pieczarkowa wygląda i smakuje rewelacyjnie. Zrobisz ją w pół godziny

Dodano: 
Krem z pieczarek
Krem z pieczarek Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Wystarczy pół kilograma pieczarek, aby wyczarować tę kremową, pyszną zupę. Krem z pieczarek robi się łatwo i szybko.

Cały sekret tej pożywnej i aromatycznej zupy tkwi w odpowiednim przygotowaniu pieczarek. Potem wystarczy już tylko wszystko zmiksować i zupa jest gotowa. Podana z kawałkami usmażonych pieczarek, posypana koperkiem smakuje niczym z restauracji.

Jak zrobić krem z pieczarek?

Zupa pieczarkowa w tym wydaniu to pełen smaku krem, który robi się z przesmażonych z cebulką grzybów. Ważna jest tu kolejność. Najpierw należy wrzucić do smażenia pieczarki, a kiedy się już ładnie zrumienią dopiero dorzucić cebulę. Nie mniej istotny jest dodatek masła. Jest genialnym nośnikiem smaku i sprawi, że zupa będzie jeszcze lepsza.

Idealnie, jeśli masz w domu bulion warzywny (może też być drobiowy), ale jeśli nie – użyj wody. Zupa i tak będzie aromatyczna. Jeśli chcesz, do zupy na wodzie możesz zetrzeć dodatkowo marchewkę i pietruszkę. Te warzywa wrzuć wówczas na patelnię i przesmaż razem z cebulą i grzybami, a dopiero potem zalej wodą i śmietaną.

Przepis: Krem z pieczarek

Prosta i szybka zupa grzybowa.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
315 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 750 ml wody lub bulionu
  • 250 śmietany 30%
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie pieczarekCebulę posiekaj, pieczarki pokrój w plastry. W rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pieczarki, liście laurowe i ziele angielskie. Mieszaj i smaż, aż grzyby ładnie się zrumienią. Wówczas dodaj cebulkę i po ok. 1-2 minutach duszenia, dorzuć masło.
  2. Robienie zupyOdejmij z rondla część pieczarek z cebulką do dekoracji zupy. Wyjmij też liście laurowe i ziele angielskie. Wlej bulion lub wodę, śmietankę i wszystko zagotuj. Dopraw solą i dużą ilością pieprzu. Zmiksuj wszystko na gładko. Podawaj z pozostawionymi wcześniej pieczarkami i posiekanym koperkiem.

Rada: według tego przepisu możesz przygotować także pyszną zupę borowikową, wówczas podmień pieczarki na prawdziwki i postępuj jak w przepisie.

Jak podawać zupę pieczarkową?

Naszym zdaniem zupa doskonale smakuje w tej wersji, jak w przepisie: czyli z kawałkami pieczarek i cebulki, które należy odłożyć ze smażenia oraz koperkiem. Ale to nie jest jedyna opcja, bo jeśli chcesz, możesz zmiksować wszystkie pieczarki, a samą zupę udekorować ulubioną zieleniną (np. koperek czy natka pietruszki).

Zupę można podać z grzankami (wystarczy przesmażyć pieczywo z odrobiną masła na patelni), ale też po prostu dobrą, pszenną czy pełnoziarnistą bułką. Krem z pieczarek świetnie smakuje skropiony odrobiną dobrej oliwy i posypany pokruszoną fetą. Jako posypkę i chrupiący element tej zupy można także wykorzystać uprażone i posiekane orzechy włoskie albo nasiona dyni czy słonecznika.

Czytaj też:
Z ziemniaków z obiadu zrobisz ekspresową sałatkę. Jest tania, a smakuje obłędnie
Czytaj też:
Przez to kurki tracą cały smak. Wiele osób popełnia banalny błąd