Z ziemniaków z obiadu zrobisz ekspresową sałatkę. Jest tania, a smakuje obłędnie

Z ziemniaków z obiadu zrobisz ekspresową sałatkę. Jest tania, a smakuje obłędnie

Dodano: 
Sałatka z ziemniaków i cukinii
Sałatka z ziemniaków i cukinii Źródło: Shutterstock / Bondart Photography
Przepis na ekspresową sałatkę z ziemniaków i cukinii to genialny patent na to, jak wykorzystać ziemniaki z obiadu. Całe danie zrobisz w 15 minut.

Zostaje ci czasem kilka ziemniaków z obiadu, nikt ich już nie chce dojeść i nie bardzo wiesz, co z nimi zrobić? Ten przepis jest dla ciebie. To pomysł na prostą i szybką sałatkę, którą można zrobić na kolację z takich właśnie ziemniaków.

Jak zrobić sałatkę z ziemniaków i cukinii?

Do sałatki potrzebne są ugotowane ziemniaki (uwierz, że jak raz ją zrobisz, specjalnie będziesz gotować więcej ziemniaków specjalnie na sałatkę). Do zrobienia dania można wykorzystać także gotowane ziemniaki dostępne w marketach.

Sałatkę przygotowuje się na patelni, bo jej ważnym składnikiem są pieczarki, które trzeba usmażyć na złoto. Do tego niedroga, a zdrowa cukinia i prawdziwa petarda tej sałatki, czyli feta z płatkami chili.

Przepis: Sałatka z ziemniaków i cukinii

Sycąca sałatka ze smażonych warzyw.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
542 w każdej porcji

Składniki

  • 6 ugotowanych ziemniaków
  • 1 mała cukinia
  • 6 pieczarek
  • 200 g sera feta
  • 1 łyżeczka chili w płatkach
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPieczarki pokrój i wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę. W tym czasie pokrój ziemniaki i cukinię. Fetę pokrój, skrop odrobiną oliwy i wymieszaj z płatkami chili.
  2. Robienie sałatkiKiedy pieczarki ładnie się zrumienią, a z patelni odparuje nadmiar płynu, dorzuć ziemniaki i cukinię. Smaż wszystko ok. 5-6 minut. Dopraw solą i pieprzem, podawaj z kawałkami fety z chili.

Sałatka najlepiej smakuje na ciepło. Może być samodzielnym posiłkiem, ale może też być dodatkiem do mięs (to świetna opcja na sałatkę na grilla, wówczas składniki można położyć na ruszcie i dopiero potem wymieszać).

Inne pomysły na sałatkę z ziemniaków

Ta sałatka to patent na to, aby nie marnować żywności i wykorzystać resztki, które zostały z obiadu. Dlatego śmiało możesz eksperymentować z przepisem i dorzucić do sałatki inne składniki. Może to być np. mięso z obiadu (idealnie tu pasuje smażony filet z kurczaka czy kawałki pieczeni). Do sałatki można też dołożyć kawałki brokuła czy resztki fasolki szparagowej.

Ciekawą opcją, jest zastąpienie pieczarek kurkami, wówczas na patelnię podczas smażenia grzybów warto dorzucić odrobinę masła. Jeśli niespecjalnie lubisz ostre smaki, płatki chili można zastąpić aromatycznymi ziołami. Doskonale pasuje tu suszone oregano albo zioła prowansalskie.

Gotową sałatkę można zaserwować posypaną uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi albo pestkami słonecznika.

Czytaj też:
To ekspresowe danie z makaronem jest niczym sałatka na ciepło. Wystarczą cztery dodatki
Czytaj też:
Ta fit sałatka zachwyca kolorami i smakiem. Robi się ją ekspresowo