Najlepszy sernik pod słońcem robi moja babcia. Każdy, kto go spróbuje prosi o dokładkę

Najlepszy sernik pod słońcem robi moja babcia. Każdy, kto go spróbuje prosi o dokładkę

Dodano: 
Sernik Izaura
Sernik Izaura Źródło: Shutterstock / Hanna Hafarava
Sernik Izaura to wspaniałe połączenie aksamitnego sera i wilgotnego ciasta czekoladowego. Przepis mojej babci pozwala przygotować deser tak pyszny, że mało kto mu się oprze. Musisz spróbować.

Ciasta z PRL-u do dziś goszczą w wielu domach. Sernik Izaura nie jest wyjątkiem. Wypiek wciąż pamiętam z dzieciństwa i ogromnie cieszę się, że babcia nauczyła mnie jak go przygotować. Nie raz zrobił furorę na spotkaniu ze znajomymi. Nie mniejszą niż jego historia.

Skąd się wziął sernik Izaura?

Historia tego pysznego sernika z ciastem czekoladowym sięga lat 80. minionego wieku. PRL dawał się wszystkim we znaki, a deser kojarzył się z czymś przyjemnym. Podobną rolę odgrywała popularna wtedy brazylijska telenowela Niewolnica Isaura. Doszło więc do ciekawego połączenie i pyszne ciasto w świadomości wielu osób do dziś jest Izaurą.

Deseru złożonego z kremowego twarogu o waniliowym aromacie i wilgotnego ciasta z dodatkiem kakao nie sposobów porównać do jakiegokolwiek innego wypieku. Najbliżej może być brownie z serem, ale gdy spróbujesz tego ciasta z PRL-u, szybko zorientujesz się, jak bardzo na wyrost jest to zestawienie.

Jak zrobić serowe ciasto z PRL-u?

Wykonanie sernika Izaura nie jest przesadnie złożone. Trzeba co prawda wykonać ciasto etapami – bo najpierw topi się tłuszcz i łączy go z kakao i cukrem, a dopiero później dodaje jajka i mąkę – ale nie przerośnie to możliwości osoby z przeciętnym doświadczeniem w kulinariach.

Masa serowa tez powstanie szybko. Wybierz tylko dobry twaróg – co najmniej półtłusty i absolutnie nie ten z wiaderka – a po zmieleniu uzyskasz efekty lepsze niż w niejednej cukierni, gdzie eksperymentują z delikatniejszymi serami.

Przepis: Sernik Izaura

Pyszne ciasto z PRL-u łączące w sobie aksamitnego sera i wilgotnego ciasta czekoladowego

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 5 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
373 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 5 łyżek wody

Na masę serową:

  • 700 g półtłustego twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 125 g masła

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaW garnku umieść margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier wanilinowy. Gotuj przez 5 minut, czyli do połączenia wszystkich składników. Ostudź. Do letniej masy dodaj 4 żółtka. Połącz, a następnie odlej pół szklanki masy. Do reszty dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i połącz ją ostrożnie z ciastem.
  2. Robienie masy serowejTwaróg zmiel w maszynce do mięsa, najlepiej dwukrotnie. Dodaj miękkie masło, cukier i jajka. Zmiksuj na gładką masę.
  3. Pieczenie sernika IzauraW prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia umieść ciasto czekoladowe. Na nie wyłóż masę serową, zachowując 2 cm odstępu od brzegu naczynia. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 60 minut. Po przestudzeniu posmaruj odstawioną wcześniej masą.

Jak podać sernik Izaura?

Gotowe ciasto z PRL-u możesz posypać wiórkami kokosowymi. Babcia za nimi nie przepadała i zwykle z posypki rezygnowała, ale moim zdaniem jest świetna i warto się na nią skusić. Dobrym pomysłem będzie też posypanie sernika Izaura borówkami amerykańskimi. Owoce dodadzą mu nieco lekkości.

Czytaj też:
To ciasto było popularne w PRL-u. Babcia piekła je co tydzień w swoim prodiżu
Czytaj też:
Ten wyjątkowy sernik jadłam we Włoszech. Przywiozłam przepis, którego sekretem są dwa sery

Źródło: Smaki.pl