Strudel z jabłkami to ciasto pochodzące z kuchni austro-węgierskiej, które łączy proste składniki, czyli wielowarstwowe ciasto deserowe (ciasto półfrancuskie z dodatkiem drożdży) oraz owoce. Strudel można również przygotować z wytrawnymi dodatkami np. z grzybami, mięsem lub warzywami. Sposobem na ograniczenie czasu przygotowywania pysznego wypieku jest skorzystanie z gotowego ciasta francuskiego, które dostępne jest w każdym sklepie spożywczym. Taki strudel nie wymaga wiele pracy i niewiele różni się pod względem smaku od tradycyjnego wypieku.
Jak wybrać ciasto francuskie na strudel z jabłkami?
Wybierając ciasto francuskie, zwróć uwagę na jego skład, który wpływa na smak gotowych wypieków oraz ich wartości odżywcze. Ja najczęściej wybieram ciasto francuskie mrożone o krótkim składzie, w którym znajduje się masło. Mrożone ciasto francuskie musisz rozmrozić przed przystąpieniem do przygotowywania wypieków, ale pamiętaj, aby zbytnio go nie ogrzać – ciasto powinno być chłodne. Najlepiej rozmrażać ciasto w lodówce. Jeżeli kupisz świeże ciasto francuskie, to wyjmij je z lodówki, gdy będziesz mieć gotowe jabłka na nadzienie. Niska temperatura ciasta francuskiego sprawia, że pięknie wyrasta podczas pieczenia i rozwarstwia się na delikatne, chrupiące listki.
Jakie jabłka nadają się na strudel z jabłkami?
Do przygotowania strudla z jabłkami możesz użyć świeżych jabłek o słodkim lub kwaskowatym smaku oraz smażonych jabłek ze słoika. Poniższy przepis uwzględnia dodanie świeżych jabłek, które polecam pokroić w niewielką kostkę lub na plasterki.
Jeżeli preferujesz wypieki, w których wyczuwalne są kawałki owoców, to wybierz twarde jabłka (np. Honeycrisp, Gala, Fuji), które nie rozpadną się podczas pieczenia. Jabłka o delikatnym, miękkim miąższu (np. Antonówka, Lobo) szybko miękną podczas pieczenia, tworząc razem z cukrem i cynamonem aromatyczne, delikatne nadzienie.
Jeżeli masz w zasięgu ręki gotowe ciasto francuskie oraz jabłka, to możesz przystąpić do przygotowywania wypieku, który jest gotowy w około 30 minut.
Przepis: Strudel z jabłkami
Szybka wersja słynnego deseru.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 163 w każdej porcji
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
Na nadzienie:
- 2 duże lub 3 średnie jabłka
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka białego lub brązowego cukru
Do posmarowania ciasta:
- 1 całe jajko
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jabłekJabłka umyj, obierz i pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ w kostkę.
- WykonanieZimne ciasto francuskie rozłóż na blacie. Równomiernie posyp je cynamonem i cukrem, pozostawiając około 2 cm odstęp od brzegów ciasta. Na posypanym cynamonem i cukrem cieście ułóż kawałki jabłek. Wskazówka: możesz również wymieszać pokrojone jabłka z cynamonem i cukrem, a następnie wyłożyć je na ciasto. W międzyczasie włącz piekarnik, ustawiając temperaturę 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Polecam sprawdzić na opakowaniu ciasta francuskiego zalecenia dotyczące temperatury pieczenia, bo niektóre produkty gotowe powinny być pieczone w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza.
- Zwijanie ciastaZwiń ciasto wzdłuż dłuższego brzegu i delikatnie przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub na blachę z wyposażenia piekarnika. Nakłuj wierzch strudla w kilku miejscach ostrym nożem lub patyczkiem do szaszłyków.
- Smarowanie jajkiemJajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną. Za pomocą pędzelka kuchennego posmaruj jajkiem wierzch strudla.
- PieczenieWstaw strudel z jabłkami do nagrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut. Gotowe ciasto ma złoty kolor i jest wyrośnięte. Upieczony strudel z jabłkami wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Jak podawać strudel z jabłkami?
Strudel z jabłkami (podobnie jak szarlotkę) możesz podawać na ciepło i na zimno. Polecam jako dodatek do strudla wykorzystać lody śmietankowe lub lody waniliowe. Możesz również posypać strudel z jabłkami cukrem pudrem lub cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego i cynamonu.
Opcjonalne dodatki do nadzienia
Smak strudla z jabłkami możesz wzbogacić, układając na cieście francuskim nie tylko jabłka, ale także namoczone i odciśnięte z nadmiaru wody rodzynki oraz drobno posiekane orzechy. Jeżeli lubisz smak przypraw korzennych, to polecam doprawić nadzienie mielonymi goździkami oraz kardamonem. Nadzienie możesz też przygotować z dodatkiem innych owoców świeżych lub suszonych np. wiśni, jabłek, śliwek, żurawiny, borówek, jagód oraz malin.
Czytaj też:
Te puchate, szybkie placki smakują o każdej porze dnia. Wlewam do nich mój ulubiony napójCzytaj też:
Ten napój znakomicie orzeźwia i jest bardzo zdrowy. Potrzebujesz tylko 3 składników