Ten napój znakomicie orzeźwia i jest bardzo zdrowy. Potrzebujesz tylko 3 składników

Ten napój znakomicie orzeźwia i jest bardzo zdrowy. Potrzebujesz tylko 3 składników

Dodano: 
Kombucha
Kombucha Źródło: Shutterstock / beaulaz
Kombucha uratuje cię w upalny dzień. Jest pyszna i doskonale schładza organizm. Ma też szereg cennych właściwości prozdrowotnych. Polecam zrobić ja tego lata.

Kombucha to pyszna fermentowana herbata, którą lubię wypić, gdy temperatura za oknem wzrośnie zbyt mocno. Jej orzeźwiający charakter sprawia, że od razu czuje się lepiej, a pragnienie już mi nie doskwiera. Niedawno zrobiłam ją po raz pierwszy.

Czym jest kombucha i skąd pochodzi?

Kombucha jest słodko-kwaśnym, lekko musującym napojem herbacianym. Odkryłam ją nie tak dawno i od razu zakochałam się w tym smaku. Jej przygotowanie polega na przeprowadzeniu fermentacji słodzonej herbaty przy pomocy specjalnego grzybka.

Grzybek z biologicznego punktu widzenia to scoby, czyli symbiotyczne kultury bakterii i drożdży (z ang. symbiotic culture of bacteria and yeast). Nie wygląda zachęcająco – bo ma konsystencje galarety o mlecznobiałym kolorze – ale z herbatą czyni wręcz cuda.

Pierwsze wzmianki o kombuchy pochodzą z Dalekiego Wschodu i mają ponad 2 tysiące lat. Fakt, że napój wciąż jest dziś znany, nie będzie aż tak dziwić, gdy spojrzysz się na jego niekwestionowane zalety.

Dlaczego warto pić fermentowaną herbatę?

Kombucha świetnie gasi pragnienie i orzeźwia. Już z samego tego powodu warto się na nią skusić. Z sięgania po taką wersję herbaty wyciśniesz jednak znacznie więcej. Produkt fermentacji z udziałem scoby jest bowiem napojem o działaniu probiotycznym. Obecne w nim mikroorganizmy korzystnie wpłyną zatem na trawienie.

Istnieją też badania, które wskazują, że regularne popijanie fermentowanej herbaty sprzyja obniżeniu poziomu tzw. złego cholesterolu i może przeciwdziałać rozwojowi cukrzycy. Napój będzie też cenny w walce z wolnymi rodnikami, gdyż zawiera zwalczające je antyoksydanty polifenole.

Wobec powyższych zalet postanowiłam samodzielnie przygotować kombuchę. W sklepach jej cena mocno się waha, a wolę po nią sięgać częściej niż rzadziej. Jeśli lubisz przyrządzać kiszonki i produkty fermentowane, zachęcam do spróbowania.

Jak zrobić kombuchę?

Fermentowana herbata jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy zaparzyć herbatę, posłodzić ją i ostudzoną przelać do słoika z grzybkiem scoby i starterem. Ten ostatni kupiłam w sklepie z żywnością ekologiczną. Nim się za to zabierzesz, wiedz tylko, że taki napój — jak chyba każdy produkt fermentowany — może zawierać śladowe ilości alkoholu. Niekoniecznie więc będzie odpowiedni dla dzieci, kobiet w ciąży i matek karmiących, a także osób, które przyjmują leki wykluczające spożycie napojów alkoholowych.

Przepis: Kombucha

Pyszna fermentowana herbata, której picie orzeźwi i pozytywnie wpłynie na zdrowie.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
35 w każdej porcji

Składniki

  • 1 grzybek scoba i starter
  • 70 g cukru
  • 1 litr czarnej herbaty

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie herbatyW dużym naczyniu zaparz herbatę. Na litr wrzącej wody wykorzystaj 4 torebki czarnej herbaty. Rozpuść w niej cukier i ostudź.
  2. Nastawianie kombuchyDo sporego i czystego słoika włóż grzybek scoba. Wlej starter i chłodną herbatę. Delikatnie rozmieszaj. Naczynie przykryj gazą lub pieluchą tetrową i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce. Po 7-10 dniach fermentowana herbata będzie gotowa. Przenieś ja do lodówki. Odrobinę zachowaj na poczet kolejnej fermentacji (posłuży za starter).

Jak podawać fermentowaną herbatę?

Polecam pić jak najprostszą wersję – po prostu schłodzoną w lodówce. Niektórzy dodają do niej kostki lodu, ale uważam, że to niepotrzebnie rozcieńczy kombuchę. Cała przyjemność z jej spożycia wynika z intensywnego smaku i obecności delikatnych bąbelków. Nie warto ryzykować utraty tego efektu.

Czytaj też:
Ten napój wygrywa u mnie z polskim cydrem. Orzeźwia i do tego działa jak probiotyk
Czytaj też:
Ten zdrowy napój poznałam podczas wakacji w Turcji. Mam prosty przepis

Źródło: Smaki.pl