Rozcieram 3 składniki i posypuję nimi śliwki. To mój ulubiony deser z piekarnika

Rozcieram 3 składniki i posypuję nimi śliwki. To mój ulubiony deser z piekarnika

Dodano: 
Śliwkowe crumble
Śliwkowe crumble Źródło: Shutterstock / zi3000
W tym roku śliwki węgierki pojawiły się wcześniej niż zwykle. Bardzo się z tego cieszę, bo uwielbiam je zapiekać pod kruszonką. Ten deser z piekarnika jest prosty do przygotowania, a smakuje, jak z najlepszej restauracji.

Śliwki to jedne z tych owoców, które doskonale nadają się do pieczenia i zapiekania. Lubię drożdżowy placek ze śliwkami, piekę też z ich dodatkiem ciasto biszkoptowe i ucierane. Jednak przy śliwkach pieczonych pod kruszonką jest najmniej pracy. Ten deser z piekarnika robi się szybko i łatwo, a smakuje wyśmienicie.

Jakie śliwki najlepsze są do ciast?

Do pieczonych ciast najlepsze są śliwki o mięsistym miąższu i niewielkiej ilości soku. Nie rozmiękczają one bowiem ciasta i doskonale zachowują swój kształt po upieczeniu. Z tego względu najlepiej sprawdzają się tu śliwki węgierki. Na dodatek mają one słodko-winny smak, który doskonale pasuje do słodkości. Ważne jest też to, że ich pestka łatwo odchodzi od miąższu. Oprócz węgierek można też wykorzystać śliwki President. Są dużo większe i nieco słodsze od węgierek, jednak też dobrze zachowują kształt po upieczeniu. Dobrze też sprawdzą się śliwki odmiany Stanley. Charakteryzują się one sporą wielkością, ciemnofioletową skórką i zielono-żółtym miąższem. W smaku są słodko-kwaśne.

Jak zrobić śliwki pieczone pod kruszonką?

Przygotowanie tego deseru zwykle zaczynam od śliwek. Myję je, osuszam, przekrawam na pół i pozbawiam pestek. Potem robię kruszonkę, posypuję nią owoce i całość zapiekam. Z przygotowaniem tego deseru poradzi sobie nawet dziecko.

Przepis: Śliwkowe crumble

Śliwki zapiekane pod kruszonką

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Brytyjska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g śliwek węgierek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej

Na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 75 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie śliwekŚliwki umyj, osusz. Każdą przekrój na pół, usuń pestki. Śliwki wsyp do miski, posyp cukrem, cynamonem i mąką. Delikatnie wymieszaj, by owoce dobrze pokryły się dodatkami. Śliwki przełóż do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia.
  2. Przygotowanie kruszonkiW misce wymieszaj mąkę z cukrem. Dodaj pokrojone na kawałki, schłodzone masło. Składniki rozcieraj w palcach, by dobrze połączyły się z masłem. Powinno powstać grudkowate ciasto. Posyp nim śliwki.
  3. Pieczenie crumbleFormę z crumble wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Deser piecz ok. 40 minut, aż ładnie się przyrumieni, a owoce puszczą sok.

Wskazówka: Crumble najlepiej smakuje podane na ciepło z kulką lodów waniliowych lub śmietankowych.

Inne wersje śliwek pieczonych pod kruszonką

Smak śliwek pieczonych pod kruszonką można zmienić na kilka sposobów. Po pierwsze, śliwki przed ułożeniem w formie warto podsmażyć na patelni z masłem, a nawet w karmelowym sosie. Po drugie, do kruszonki można dodać np. trochę płatków owsianych, zmielonych lub posiekanych migdałów. Dodatki te podniosą przy okazji wartość odżywczą tego pieczonego deseru.

Czytaj też:
Moja babcia na niedzielę piekła proste ciasto na maślance. Wrzucała do niego różne śliwki
Czytaj też:
Ta tarta jest lepsza niż niejeden sernik. Sekretem smaku są dwa letnie owoce