Posypuję plastry jabłka i wstawiam do piekarnika. To najszybsza szarlotka, jaką znam

Posypuję plastry jabłka i wstawiam do piekarnika. To najszybsza szarlotka, jaką znam

Dodano: 
Ekspresowa szarlotka
Ekspresowa szarlotka Źródło: Shutterstock / Jack7_7
Jeśli lubicie szarlotkę, ale nie macie czasu na jej przygotowanie, przetestujcie ten przepis. Jest banalnie prosty, a połączenie jabłka z kruchym ciastem smakuje doskonale. Będziecie zachwyceni tym ekspresowym deserem.

Szarlotka to jedno z ulubionych ciast na całym świecie. Trudno się temu dziwić, wszak połączenie jabłek z kruchym ciastem smakuje wybornie. Zwykle jednak robiąc ten deser, trzeba stracić sporo czasu na obieranie jabłek. Dziś jednak pokażę wam, jak ominąć ten problem. Dzięki temu przy uwielbianym smakołyku będzie mało pracy, potem pozostanie tylko jego upieczenie.

Na jakim cieście można upiec szarlotkę?

Klasyczną szarlotkę piecze się na kruchym cieście. Zagniecione z mąki, cukru i masła odznacza się dużą kruchością i wspaniałym smakiem i doskonale komponuje się ze słodko-kwaśną masą jabłkową. Z tych samych składników, co kruche ciasto, robi się kruszonkę. Różni się ona jednak tym, że składników nie trzeba łączyć w całość, a wystarczy rozetrzeć je w palcach i użyć do posypania jabłek przed pieczeniem.

Kruche ciasto można zastąpić jednak innym ciastem i zestawić je z jabłkami. W ten sposób otrzymamy jabłecznik. Można go upiec na cieście: ucieranym, drożdżowym, biszkoptowym albo francuskim. Każda wersja jest smaczna, a o naszym wyborze decydują zwykle własne preferencje i ilość czasu, jaką mamy na przygotowanie deseru.

Jak zrobić ekspresową szarlotkę?

Moją szarlotkę robi się ekspresowo dzięki dwóm rozwiązaniom. Po pierwsze nie obieram do niej jabłek, a kroję je w grube plastry. Skórkę omijam po prostu w czasie jedzenia i nie stanowi to żadnego problemu, bo doskonale oddziela się ona od upieczonego miąższu. Po drugie nie zagniatam kruchego ciasta, tylko błyskawicznie rozkruszam trzy składniki w palcach. Deser przygotowuję błyskawicznie, a smakuje, jak klasyczna szarlotka.

Przepis: Ekspresowa szarlotka

Plastry jabłka upieczone pod pierzynką z kruszonki

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 zimnego masła
  • 2 duże, kwaskowe jabłka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jabłekJabłka dokładnie umyj. Każde pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm, omijając gniazdo nasienne. Miejsca przekroju skrop sokiem z cytryny, by jabłka nie ściemniały.
  2. Przygotowanie kruszonkiW misce umieść mąkę, cukier i kawałki zimnego masła. Składniki rozkruszaj w palcach, by dobrze połączyły się z mąką.
  3. Pieczenie szarlotkiPlastry jabłek ułóż jedno obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Każdy plaster posyp warstwą kruszonki. Wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni Celsjusza i piecz 25-30 minut, aż kruszonka się zrumieni.

Wskazówka: Do kruszonki można też dodać trochę mielonego cynamonu.

Jak można podać szarlotkę?

Szarlotka to ciasto, które doskonale smakuje na ciepło. Przed podaniem wystarczy tylko podgrzać ją w kuchence mikrofalowej lub piekarniku. Warto też dołożyć kulkę lodów, np. śmietankowych, waniliowych, które również świetnie komponują się z całością i doskonale dopełniają smak jabłek i ciasta. Dobrym pomysłem jest też polanie porcji szarlotki miodem, czekoladą czy słodką śmietanką. Wybierzcie swoją ulubioną wersję.

Czytaj też:
Moja babcia na niedzielę piekła proste ciasto na maślance. Wrzucała do niego różne śliwki
Czytaj też:
Nie ma w niej nawet grama sezamu, a jest wyśmienita. Grecka chałwa to deser na medal