Nie ma w niej nawet grama sezamu, a jest wyśmienita. Grecka chałwa to deser na medal

Nie ma w niej nawet grama sezamu, a jest wyśmienita. Grecka chałwa to deser na medal

Dodano: 
Grecka chałwa z grysiku
Grecka chałwa z grysiku Źródło: Shutterstock / dinosmichail
Chałwa bez sezamu może nie brzmieć zachęcająco. Jednak gwarantuję, że deser z przepisu szefa kuchni o greckich korzeniach zachwyci cię smakiem. Choć wymaga trochę pracy, warto spróbować.

Chałwa nie musi zawierać sezamu. Do niedawna byłam przekonana, że to niemożliwe. Gdy poznałam Greka prowadzącego restaurację w moim mieście, spróbowałam zupełnie innej wersji słodkiego przysmaku i muszę przyznać, że smakuje mi bardziej niż to, co jako chałwa sprzedawane jest w sklepach spożywczych. Znajomi, których poczęstowałam tym deserem, też byli zachwyceni.

Istnieją różne rodzaje chałwy

Szef kuchni po wielu namowach wyjawił mi recepturę na chałwę bez sezamu. Powiedział też, że w jego rodzinnych stronach nikogo nie dziwi istnienie wersji deseru aromatycznych nasionek. Z arabskiego bowiem chałwa znaczy po prostu „słodki”, a więc nazwa odwołuje się po prosty do czegoś, co zjemy na deser.

Kucharz dodał, że choć w niektórych rejonach świata pojawiła się tradycja sporządzania chałwy z sezamu, miodu i orzechów, w innych — na czele z Grecją — przyjęto, że przyrządza się ją z semoliny, oliwy z oliwek i cukru. Dodatek też zwykle stanowią orzechy, ale mój Grek lubi wrzucać rodzynki sułtańskie.

Zaadoptowany na polskie warunki przepis opiera się na grysiku, czyli drobnoziarnistej kaszy z ziaren pszenicy zwyczajnej. To nic innego jak dobrze ci znana, tania i smaczna kasza manna. Jest w Polsce łatwiej dostępna niż semolina. Czas byś dowiedziała się jak zrobić z niej coś lepszego niż papkowate śniadanie dla malucha.

Jak zrobić grecką chałwę?

Przygotowanie chałwy bez sezamu wymaga trochę cierpliwości. Trzeba przygotować gęsty syrop cukrowy, a grysik delikatnie zezłocić w dużej ilości oliwy z oliwek. Potem łączy się te dwa komponenty, przenosi masę do formy i schładza w lodówce, aż zastygnie.

Przepis: Grecka chałwa z grysiku

Słodki deser pochodzący z Grecji, którym zachwycisz każdego łasucha.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Grecka
Czas przygotowania
4 godz. 30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
421 w każdej porcji

Składniki

Na grecką chałwę:

  • 400 g grysiku
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 40 g rodzynek sułtańskich

Na syrop cukrowy:

  • 600 ml wody
  • 360 g białego cukru
  • 3 goździki
  • 2 kawałki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Robienie syropu cukrowegoW rondlu podgrzej wodę. Wsyp do niej cukier. Wrzuć też goździki i cynamon. Wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 12 minut.
  2. Szykowanie chałwy bez sezamuNa dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wsyp do niej grysik. Smaż powoli, aż stanie się złoty. Wtedy dodaj syrop cukrowy. Połącz. Gdy zacznie bulgotać, zdejmij z kuchenki. Wsyp namoczone przez 5 minut we wrzątku rodzynki (bez płynu). Przemieszaj i przelej do natłuszczonej formy. Ostudź i schłodź w lodówce.

Jak podawać chałwę bez sezamu?

Po dokładnym schłodzeniu wystarczy, że pokroisz przysmak i podasz go gościom. Jego smak jest tak bogaty, że żadne inne dodatki nie są potrzebne. Warto jedynie przygotować sobie filiżankę niesłodzonej czarnej herbaty. Słodycz greckiej chałwy z grysiku świetnie się z nią komponuje.

Czytaj też:
Przepis na te ciasteczka wyjawiła mi znajoma Włoszka. Są o niebo lepsze niż ciastka maślane czy kruche
Czytaj też:
Ten obłędnie słodki deser podbił moje serce. Odkryj prosty przepis na domową baklawę

Źródło: Smaki.pl