Z dojrzałych śliwek robię pyszne knedle. Cała rodzina kocha to danie kuchni polskiej

Z dojrzałych śliwek robię pyszne knedle. Cała rodzina kocha to danie kuchni polskiej

Dodano: 
Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami Źródło: Shutterstock / gkrphoto
Gdy pojawiają się w sklepach i na bazarach śliwki, robię pyszne knedle, za którymi przepada moja rodzina. Potrawa ta jest smaczna, prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele pracy. Sprawdź, jak zrobić tradycyjne polskie knedle ze śliwkami.

Knedle z owocami to idealny pomysł na lekki, słodki obiad, który szybko zaspokaja głód podczas upałów i nie powoduje uczucia ciężkości po posiłku. Sekretem smaku tego dania są nie tylko dojrzałe owoce, ale także odpowiednio przygotowane ciasto ziemniaczane, które powinno być miękkie i rozpływać się w ustach. Takie ciasto można zrobić, dodając do ugotowanych ziemniaków masło, które sprawia, że nawet odsmażane knedle nie są twarde i gumowate.

Jakie ziemniaki wybrać na ciasto do knedli?

Knedle ze śliwkami, truskawkami, jagodami i innymi owocami oraz słonym farszem możesz przygotować zarówno z młodych, jak i zeszłorocznych ziemniaków oraz ziemniaków mieszanych (młodych i zeszłorocznych). Najlepszym wyborem do ciasta na knedle są ziemniaki, które zawierają dużo skrobi, czyli tzw. ziemniaki mączyste (sypkie i rozpadające się podczas gotowania). Jeżeli ziemniaki zawierają niewiele skrobi (są wodniste i mają zwartą konsystencję), to do ciasta ziemniaczanego można dodać mąkę ziemniaczaną. Idealne ciasto ziemniaczane na knedle jest zwarte i klejące, co ułatwia formowanie klusek.

Jak zrobić knedle ze śliwkami?

Na nadzienie najlepiej wybrać średniej wielkości śliwki np. węgierki, z których trzeba usunąć pestki, uważając, żeby nie rozerwać połówek owoców. Alternatywnym rozwiązaniem jest nadziewanie ciasta ziemniaczanego całymi śliwkami z pestką, którą można wyjąć po przekrojeniu kluski, jednak wtedy istnieje ryzyko, że knedle z owocami będą miały „mięsną” wkładkę.

Jeżeli lubisz bardzo słodkie knedle, to do wnętrza każdej śliwki możesz dodać cukier. Smak knedli ze śliwkami podbija również dodanie do wnętrza owoców cynamonu oraz domowego cukru waniliowego.

Przepis: Knedle ze śliwkami

Połączenie dojrzałych śliwek i ciasta ziemniaczanego zachwyca bogatym smakiem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
615 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g średniej wielkości śliwek

Na ciasto:

  • 1 kg ziemniaków mączystych
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • sól

Dodatkowo:

  • 4 łyżki klarowanego masła
  • 8 łyżek kwaśnej śmietany
  • cukier trzcinowy nierafinowany lub cukier biały

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówŚliwki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Delikatnie rozdziel 2 połówki owocu i usuń pestkę. Waga śliwek po usunięciu pestek to około 450 g. Po usunięciu pestek zamknij śliwki. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedź je i pozostaw na sitku lub durszlaku, żeby odciekły z wody. Przygotuj odpowiednią ilość mąki pszennej i masła oraz jajko. Jeżeli chcesz przygotować ciasto na knedle z wczorajszych ziemniaków, to musisz lekko je podgrzać w garnku lub na patelni i ponownie przecisnąć przez praskę/utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Przygotowanie ziemniakówŚwieżo ugotowane, przestygnięte ziemniaki (ziemniaki powinny być letnie) utłucz tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Dodaj masło i wymieszaj, żeby równomiernie połączyło się z ziemniakami. Odstaw ziemniaki do całkowitego ostygnięcia. Jeżeli robisz knedle z wczorajszych ziemniaków, to dodaj masło do podgrzanych, ponownie przeciśniętych przez praskę lub utłuczonych ziemniaków i pozostaw masę do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj garnek i zagotuj wodę na knedle. Do wody dodaj niewielką ilość soli i opcjonalnie cukru/ekstraktu waniliowego. Roztop też w niewielkim rondelku klarowane masło, uważając, żeby się nie przypaliło.
  3. Przygotowanie ciastaDo zimnych ziemniaków wbij jajko i stopniowo wsypuj mąkę pszenną. Wyrób jednolite ciasto. Nie podsypuj zbytnio ciasta mąką, bo wyjdzie zbyt twarde. Idealne ciasto na knedle jest jednolite, elastyczne i lekko klei się do rąk.
  4. Formowanie knedliZ gotowego ciasta ziemniaczanego uformuj kulę i podziel ją na 4 części. Z każdej części ciasta uformuj wałek i pokrój go na kawałki o grubości około 2 cm. Z mniejszych kawałków ciasta uformuj kulki, a następnie je rozpłaszcz, formując placki o grubości około 1 cm. Na środku placków układaj śliwki. Zlep brzegi ciasta, formując okrągłe lub podłużna knedle. Formowanie knedli ułatwia posypanie dłoni odrobiną mąki.
  5. GotowanieGotuj knedle niewielkimi porcjami, wrzucając je na wrzącą wodę. Zamieszaj kluski łyżką i poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię wody. Knedle są gotowe po 4-5 minutach gotowania od momentu wyplunięcia na powierzchnię wody. Ugotowane knedle ze śliwkami wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej, przełóż na talerze lub do miski i polej stopionym masłem.

Jak i z czym podawać knedle ze śliwkami?

Knedle ze śliwkami podawaj od razu po ugotowaniu. Posyp kluski cukrem i udekoruj kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Z kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego możesz również przygotować sos z odrobiną cukru, miodu, wanilii bądź cynamonu. Inne dodatki, które idealnie komponują się ze smakiem knedli śliwkowych to np. zrumieniona na maśle bułka tarta, bita śmietana oraz sos lub mus owocowy.

Porada: Zimne knedle ze śliwkami możesz odgrzać w wodzie lub na parze, a także odsmażyć na klarowanym maśle.

Czytaj też:
Te kluski są nieziemsko smaczne, a przepis prosty. Knedle z morelami robi się w pół godziny
Czytaj też:
Zagniatam ciasto i owijam nim pyszny farsz. Na te knedle czekam cały rok