Te zdrowe lody robię z 3 prostych składników. Trudno o łatwiejszy, letni smakołyk

Te zdrowe lody robię z 3 prostych składników. Trudno o łatwiejszy, letni smakołyk

Dodano: 
Lody z owoców kiwi
Lody z owoców kiwi Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Lody w upały cieszą się dużym powodzeniem. Można je kupić lub zrobić domowym sposobem. Będą smaczne i zupełnie naturalne, bo pozbawione zbędnych dodatków. Dziś zapraszam na zielone lody z owoców kiwi.

Lody występują w wielu odmianach, które różnią się składem i smakiem. Jedno dla nich jest jednak wspólne – wszystkie doskonale chłodzą i orzeźwiają. Takie też będą domowe lody przygotowane z owoców kiwi. Robię je z 3 składników, dzięki czemu są proste i zdrowe.

Kilka słów o lodach owocowych

Lody owocowe, zgodnie z nazwą, powinny się składać głównie z owoców. Jednak czy tak jest w przypadku kupnych lodów? No niekoniecznie, bo zwykle ich podstawowymi składnikami są woda i cukier. Nie brakuje też dodatków, które mają za zadanie nadać tej zimnej przekąsce odpowiedniego smaku, aromatu, koloru i konsystencji. Lody owocowe często też robi się z soków, co jest już bliższe naturze, jednak smak pozostawia zwykle wiele do życzenia. A to dlatego, że soki te są najpierw zagęszczane i pasteryzowane, a potem rozcieńczane i doprawiane dla uzyskania odpowiedniego smaku. Lody owocowe można też połączyć z wodą, dzięki czemu będą bardziej orzeźwiające lub ze śmietanką albo jogurtem, co podniesie ich smak i wartość odżywczą.

Jak zrobić zielone lody z kiwi?

Zielone lody robię w zasadzie z samych owoców kiwi. Dodaję do nich także trochę soku z limonki i wody, by były mniej zawiesiste i bardziej orzeźwiające. Jednak to już zależy od indywidualnych upodobań. Jeśli dla kogoś są zbyt kwaśne, może je też nieco dosłodzić. Ja tego zwykle nie robię, bo staram się wybierać dojrzałe owoce kiwi.

Przepis: Zielone lody z kiwi

Orzeźwiające lody z owoców kiwi z dwoma dodatkami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
6 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 7 dobrze dojrzałych owoców kiwi
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 100-150 ml wody mineralnej

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie owocówOwoce kiwi umyj, obierz. Jeden z nich pokrój w plasterki i odłóż. Pozostałe pokrój w kostkę i zblenduj na gładką masę. Wymieszaj ją z sokiem z limonki i wodą.
  2. Zamrażanie lodówPrzygotuj specjalne pojemniczki do lodów na patyku lub małe pojemniczki po jogurcie. Do każdego włóż po 1-2 plasterki kiwi. Potem napełnij je masą owocową. W każdy pojemniczek włóż patyczek do lodów. Pojemniczki przykryj i wstaw do zamrażarki na 6-8 godzin, by lody zamarzły.

Domowe lody – cenne wskazówki

Do przygotowania domowych lodów nie potrzebujesz specjalnej maszynki. Musisz jednak przestrzegać kilku zasad, dzięki którym będą smaczniejsze.

  • Domowe lody potrzebują kilku godzin na zamarznięcie. Zwykle jest to 6-8 godzin. W tym czasie powinny być zamknięte w pojemniku do zamrażania.
  • Jeśli chcesz, by lody miały gładszą konsystencję i nie były w nich wyczuwalne kryształki lodu, mieszaj je co jakiś czas w trakcie zamrażania.
  • Masę owocową można dosłodzić, jeśli to konieczne. Oprócz cukru, do dyspozycji masz jego zdrowsze odpowiedniki, takiej jak miód czy syrop klonowy.