Tortilla de patatas czyli omlet ziemniaczany to jedna ze sztandarowych hiszpańskich przystawek. To jedno z moich ulubionych dań, bo choć wymaga trochę pracy i uwagi, to efekt i smak wynagradzają wszystko. To jednocześnie posiłek, który zrobisz za grosze. Ja do swojej tortilli latem obowiązkowo dodaję cukinię, a ostatnio dorzuciłam jeszcze rzodkiewkę.
Jak zrobić omlet ziemniaczany z cukinią i rzodkiewką?
Tu nie ma żadnych wymyślnych i drogich dodatków. Klasyczna tortilla de patatas to tylko jajka, cebula i ziemniaki. Ja jednak lubię ją czasem podkręcić innymi dodatkami. I tak jest w tym przepisie.
Ważne jest odpowiednie przygotowanie ziemniaków. Ziemniaki z cebulą trzeba najpierw usmażyć do miękkości na oliwie (ziemniaki wręcz powinny się gotować, a nie smażyć, nie powinny się zrumienić). Rzodkiewkę i cukinię dodaje później, ponieważ zależy mi, aby się nie rozpadły i zachowały swój kształt.
Potem już tylko wystarczy wymieszać usmażone warzywa z jajkami i tu przychodzi moment, który może się wydawać najtrudniejszy, czyli smażenie tortilli. Są na to różne sposoby. Jedni wlewają masę jajeczną do ziemniaków i cebuli i mieszają wszystko na patelni. Ja wolę wymieszać wszystko w misce i wlać już gotową masę na dobrze rozgrzaną patelnię (to kluczowe, aby była rozgrzana, inaczej omlet może się przykleić). Robię tak dlatego, że warzywa smażę na większej patelni (tak mi wygodniej), a sam omlet już na mniejszej.
Jak przewrócić omlet ziemniaczany na drugą stronę? Możesz wykorzystać drugą patelnię i przerzucić na nią omlet (też trzeba ją rozgrzać). Można też zastosować patent z pokrywką lub talerzem – wystarczy obrócić patelnię, a potem zsunąć omlet drugą stroną do dołu. Jeśli omlet nie chce odejść od patelni, włóż pod jego brzegi odrobinę masła (to zawsze działa!).
Przepis: Omlet ziemniaczany z cukinią i rzodkiewką
Wariacja na temat hiszpańskiej tortilli de patatas.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 318 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże ziemniaki
- 1 cukinia
- 5 rzodkiewek
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 4 jajka
- ½ pęczka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie warzyw
- Robienie tortilli
Jak podawać omlet ziemniaczany?
Dla Hiszpanów torilla de patatas to przekąska, mi jednak wystarcza za sycące danie na kolację lub często też na śniadanie (uwielbiam ten omlet na drugi dzień, chociaż rzadko zostaje). Tortillę z ziemniakami i warzywami można też podać jako dodatek do obiadu (np. z kawałkiem mięsa, sałatką czy nawet sosem). Ja lubię zaserwować omlet z sałatką z pomidorów i lekkim sosem jogurtowym.
Czytaj też:
Tą sałatką z pomidorów mogę się zajadać cały dzień. Sekretem jest zielony sosCzytaj też:
Ten patent na pieczone pomidory zobaczyłam u znajomego kucharza. Lepszych nie jedliście!