W gotowe placki zawijam 4 proste składniki i dodaję pyszny sos. To szybka przekąska na medal

W gotowe placki zawijam 4 proste składniki i dodaję pyszny sos. To szybka przekąska na medal

Dodano: 
Roladki z tortilli
Roladki z tortilli Źródło: Shutterstock / 3523studio
Moja rodzina uwielbia zdrowe, domowe przekąski. Tortille z kurczakiem i warzywami często jemy zamiast kanapek na kolację. Robię je szybko, a jeszcze szybciej znikają z talerzy. Nic dziwnego, są naprawdę pyszne.

Gotowe placki tortilli coraz częściej wykorzystuję w mojej kuchni. Ten meksykański przysmak czasami robię sama, ale jednak częściej kupuję gotowy. Wtedy wystarczy chwila, by przygotować z niego smaczną przekąskę czy ciepłą kolację. A roladki z tortilli z nadzieniem z kurczaka, sera, warzyw i lekkiego sosu, są u mnie ostatnio prawdziwym przebojem.

Sposób na kurczaka do tortilli

Moje dzieci uwielbiają filet z kurczaka. Mogą go jeść na obiad, a także jako składnik przekąsek. Do tortilli można wykorzystać filet z kurczaka pieczony, grillowany, gotowany czy smażony. Ja zwykle robię go tym ostatnim sposobem. By łatwo dało się zwinąć roladkę, kroję filet w długie słupki, obtaczam w przyprawach i smażę ok. 5 minut, co jakiś czas obracając. Użyte przyprawy mają duży wpływ na smak całej przekąski. Raz więc doprawiam mięso na ostro, raz łagodnie np. ziołami. Wszystko zależy od tego, na jaki smak mamy właśnie ochotę.

Jak zrobić roladki z tortilli?

Roladki z tortilli można zrobić na dwa sposoby. Jeden polega na wyłożeniu składników na duży placek, zwinięciu rulonu i pokrojeniu go na małe roladki. Można też jednak pokroić tortillę w pasy o odpowiedniej wielkości, na każdym ułożyć kurczaka, warzywa i sos i osobno rolować każdą roladkę. Sami wybierzcie, który sposób wolicie.

Przepis: Roladki z tortilli

Błyskawiczne roladki z tortilli, fileta z kurczaka, warzyw, sera i sosu tzatziki

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 4 placki tortilli
  • 400 g fileta z piersi kurczaka
  • papryka mielona słodka i ostra
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 marchewki
  • 4 plastry żółtego sera
  • sos tzatziki

Sposób przygotowania

  1. Smażenie kurczakaFilet z piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój w długie, dość grube paski. Każdy oprósz solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Na patelni rozgrzej olej, smaż paski kurczaka 5-7 minut, co jakiś czas je obracając, by równomiernie się usmażyły. Zdejmij je z patelni, trzymaj w cieple.
  2. Przygotowanie dodatkówLiście szpinaku opłucz, osusz. Marchewki obierz, pokrój w cienkie, długie słupki. Plasterki sera pokrój w długie, wąskie paski.
  3. Zwijanie roladekNa każdym placku tortilli rozłóż trochę liści szpinaku, słupków marchewki i pasków sera. Polej sosem tzatziki, na jednym brzegu tortilli ułóż 2 długie paski kurczaka. Ostrożnie zwiń dość ścisłe rulony. Każdy pokrój na 2-3 roladki.

Wskazówka: Jeśli chcesz, by tortilla była ciepła i lekko chrupiąca, przed nałożeniem składników, możesz ją chwilę podgrzać na suchej patelni.

Jak zrobić sos tzatziki?

Sos tzatziki pochodzi z kuchni greckiej, ale moim zdaniem doskonale pasuje do tej przekąski. Jest bowiem lekki i chrupiący za sprawą ogórka. Jak go przygotować? Wystarczy obrać i zetrzeć na dużych oczkach 1/2 świeżego ogórka. Potem odcisnąć z niego nadmiar soku i dodać miąższ do 250 ml jogurtu greckiego. Do sosu dodaję też 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, trochę posiekanego koperku lub świeżej mięty oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Sos doprawiam do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Czytaj też:
Ta superzdrowa przekąska to moje odkrycie. Wrapy z sałaty zrobisz w 10 minut
Czytaj też:
Biorę tortillę, dodaję proste składniki i gotową pastę. Pyszna przekąska w kilka minut