Ziemniaki często goszczą na moim talerzu. Staram się znaleźć coraz to nowe sposoby na ich smaczne podanie. Tym razem sięgnęłam po dość prosty przepis, ale zmodyfikowałam go, by był lżejszy i sycący. Uzyskałam bardzo przyjemne danie.
Jak przygotować smaczne ziemniaki?
Ziemniaki w kuchni dają duże pole do popisu. Można je piec i gotować, mogą grać w daniu pierwsze skrzypce lub nie. W mojej opinii jedną z ciekawszych opcji jest zrobienie sałatki z ich udziałem. Komponują się dobrze z wieloma innymi warzywami, a wrzucić można zarówno gotowane w mundurkach, jak i pieczone. Latem stawiam mną te pierwsze, bo włączanie piekarnika do przyjemnych przy upale nie należy.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z fetą?
W mojej sycącej sałatce ziemniaczanej nie brakuje wyrazistych dodatków. Do ugotowanych młodych warzyw dodaję świeżą czerwoną cebulę – ma charakter, ale nie przyćmiewa smaku ziemniaków. Dla podbicia białka w posiłku wrzucam też lekko słony ser feta. Zamiast ciężkiego sosu z majonezu stawiam też na lekki dressing z oliwy z oliwek z odrobiną odświeżającego soku z cytryny oraz zdrowej natki pietruszki. Jest pysznie.
Przepis: Sałatka ziemniaczana z fetą
Pyszna i sycąca sałatka idealna jako kolacja czy podwieczorek lub dodatek do dań z grilla.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 500 g niewielkich ziemniaków
- 150 g sera typu feta
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki natki pietruszki
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówZiemniaki wyszoruj. Ugotuj w osolonym wrzątku i odcedź. Gdy ostygną, przetnij na połówki. Cebulę pokrój w piórka, a fetę w kostkę. Natkę pietruszki opłucz i posiekaj.
- Przygotowanie sałatki ziemniaczanejW misce połącz ziemniaki, cebulę i fetę. Wlej oliwę z oliwek oraz sok z cytryny i wymieszaj. Dopraw odrobiną soli oraz pieprzem. Posyp natką pietruszki.
Jak podawać sałatkę z ziemniaków z fetą?
Szybka i sycąca kompozycja jest gotowa do jedzenia tuż po przyrządzeniu. Można ją jednak z powodzeniem przechować w lodówce przez 2-3 dni. Będzie świetna zarówno jako kolacja czy lekki obiad do pracy. Dla urozmaicenia tekstury dania polecam też dodanie chrupiących pestek słonecznika czy dyni.
Możliwe są modyfikacje sałatki ziemniaczanej z fetą
Nie ma przeszkód, by zamiast świeżej czerwonej cebuli dodać marynowaną. Spokojnie też zamieniajcie to warzywo na szerzej dostępne żółte, białe lub nawet pora. Jeśli natomiast macie problem z jedzeniem świeżej cebuli, możecie przed wrzuceniem jej do sałatki z ziemniaków sparzyć ją wrzątkiem – złagodnieje. Przy okazji trochę zmięknie, więc warto już wrzucić pestki, by coś przyjemnie chrupało. Do kompozycji będzie też pasował inny składnik typowy dla sałatki greckiej, czyli oliwki. Zarówno zielone, jak i czarne przyjemnie „zagrają” z ziemniakami.
Czytaj też:
Do ziemniaków dorzucam dwa składniki. Błyskawiczna sałatka idealna na kolacjęCzytaj też:
Ziemniaki pieczone z boczkiem wystarczą za całe danie. Mają tyle smaku i aromatu, jak żadne inne