W Hiszpanii miguelitos to jedna z popularnych słodkich przekąsek. Miguelitos (migelitki) to kwadraty z ciasta francuskiego przekładane kremem, najczęściej jest to krem budyniowy, ale my dziś proponujemy coś dużo lżejszego, prostszego i szybkiego: nasze migelitki przekładamy tylko bitą śmietaną!
Jak zrobić migelitki z ciasta francuskiego?
Jeśli wykorzystujesz gotowe ciasto francuskie, to zrobienie tego deseru jest wręcz dziecinnie proste. Cały sekret polega na upieczeniu kwadratów z ciasta i przełożeniu ich kremem, a w tym przypadku bitą śmietaną.
Migelitki w tej wersji to deser idealny do podania od razu. Jeśli chcesz migelitki, które mogą poleżeć dłużej, przełóż je kremem budyniowym lub kremem z bitej śmietany i mascarpone. Naszym zdaniem nie ma jednak powodów do obaw: migelitki z bitą śmietaną znikają z półmiska szybciej, niż się je robi. Jeśli lubisz bardzo słodkie desery, do samej bitej śmietany również możesz dodać cukier puder.
Rada: kwadraty z ciasta francuskiego możesz przed pieczeniem posmarować jajkiem wymieszanym z dwiema łyżkami mleka. Dzięki temu zyskają błyszczącą, lekko przypieczoną skórkę.
Przepis: Migelitki z ciasta francuskiego
Kwadraty z ciasta francuskiego przekładane kremem budyniowym.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Hiszpańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 483 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 500 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Robienie ciastekCiasto francuskie podziela na równe kwadraty. Upiecz je zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój kwadraty na pół, niczym bułeczki. Zimną śmietaną ubij na sztywno i przekładaj nią ciastka. Gotowe oprósz cukrem pudrem.
Inne pomysły na kwadraty z ciasta francuskiego
Upieczone kwadraty z ciasta francuskiego dają wiele możliwość zarówno na słodkie i bardziej wytrawne przekąski. W wersji na słodko możesz je przełożyć np. masłem orzechowym i plasterkami bananów albo kremem orzechowo-czekoladowym. Do przełożenia ciastek będzie się nadawał każdy krem do tortów i ciast. W wersji najprostszej (bez żadnego ubijania i robienia kremów) można do ciastek włożyć także słodki twarożek.
Kwadraty możesz także podać jako wytrawne przekąski. Wówczas przełóż je kremowym serkiem twarogowym i ulubionymi dodatkami, np. warzywami, rybą czy wędliną.
Czytaj też:
Weź ciasto francuskie i zrób genialny dodatek do mleka. Minicroissanty biją na głowę gotowe płatkiCzytaj też:
Biorę płaty tego ciasta i przekładam farszem. Ten wytrawny placek to u mnie hit tego sezonu