Filet z piersi kurczaka warto mieć w swoich zapasach, bo szybko można z niego wyczarować wiele potraw. Doskonale sprawdza się jako podstawa obiadu, bo można zrobić z niego danie z patelni, ugotować go na parze, upiec lub zamienić w kotlety. Idealnie nadaje się też na szaszłyki z grilla czy inne potrawy z rusztu. Dziś zapraszamy was na niezwykle apetyczne i proste danie z piersi kurczaka. Gdy macie gotową pastę paprykową, zrobicie je błyskawicznie.
Jak zrobić pastę paprykową?
Pastę paprykową możesz kupić gotową w sklepie. Sporo jednak kosztuje, a dla niektórych jest zbyt ostra. Dlatego przygotowanie jej domowym sposobem jest dobrym rozwiązaniem. By zrobić pastę paprykową, wystarczy upiec 3-4 czerwone papryki słodkie. Wcześniej warto je posmarować olejem, włożyć do piekarnika i piec ok. 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Gorące papryki należy włożyć do foliowego woreczka, zawiązać i pozwolić im wystygnąć. Z zimnych papryk należy usunąć skórkę i oczyścić je z szypułek oraz nasion. Miąższ papryki wystarczy teraz zblendować z czosnkiem, oliwą, odrobiną octu balsamicznego i przyprawami.
Jeśli jednak wolisz nieco ostrzejszą pastę paprykową, możesz do niej dodać trochę świeżej, posiekanej papryczki chilli lub doprawić ją papryką mieloną. Smak pasty paprykowej w prosty sposób odmienisz, blendując paprykę z upieczonym bakłażanem lub podprażonymi orzechami włoskimi.
Przepis na filet z kurczaka nadziewany pastą paprykową
Filety z piersi kurczaka po nacięciu warto doprawić wedle swoich upodobań. Najbardziej uniwersalnym zestawem przypraw do kurczaka są: sól, pieprz, czosnek granulowany i mielona papryka. Filet nie musi zbyt długo stać po przyprawieniu, bo jako delikatne mięso, dość szybko przenika smakami.
Przepis: Paprykowy filet z piersi kurczaka
Filet z piersi kurczaka nadziewany pastą paprykową i pieczony
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- portugalska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- papryka mielona słodka i ostra
- sól, pieprz
- 250 g pasty paprykowej
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Przyprawianie filetówFilety z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdy natnij od góry w trzech miejscach. Mięso skrop sokiem z cytryny, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, oprósz solą, pieprzem i papryką. Odstaw na pół godziny.
- Nadziewanie i pieczenie filetówNaczynie do zapiekania natłuść olejem. Ułóż w nim filety nacięciami do góry. Każde nacięcie napełnij pastą paprykową. Naczynie przykryj, filety piecz ok. 30 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Tymi pastami też możesz nadziać filet z kurczaka
Filet z piersi kurczaka możesz też nadziać innymi pastami. Tu doskonale sprawdzą się: pasta z pieczonego bakłażana i czosnku, pasta z sera feta i podduszonego czosnku, a także pasta z suszonych pomidorów, czosnku i parmezanu. Nacięcia w filecie możesz wypełnić także bazyliowym pesto albo podduszonymi pieczarkami. Idealnie też sprawdzą się kawałki warzyw, plasterki wędlin i sera.
Czytaj też:
Wkładam filety z kurczaka do naczynia i zalewam sosem. Ten szybki obiad z piekarnika robi się samCzytaj też:
Nacinam filet z piersi kurczaka i wkładam 3 składniki. Ten obiad z piekarnika jest prosty i pyszny