Cukinia nie zrujnuje budżetu, a jednocześnie daje ogromne możliwości. Można ją grillować, pies, smażyć, gotować i jeść na surowo. Można z niej zrobić zupę, warzywne szaszłyki, genialne placki i zapiekanki. Ale kiedy nie mam czasu na kulinarne zabawy, kroję ją w plastry i wrzucam na patelnię. Kiedy nabiera złotego koloru, robię błyskawiczny sos i całe danie gotowe.
Jak zrobić smażoną cukinię?
Ważne w smażeniu cukinii jest dobre rozgrzanie patelni. Dzięki temu krążki warzywa ładnie i szybko staną się złote na wierzchu, a w środku pozostaną lekko chrupiące i nie będą się rozpadać. Potem wystarczy odsączyć cukinię na ręczniku papierowym i pyszna przekąska jest gotowa. Aby dodać cukinii jeszcze więcej smaku, można oprócz oliwy dorzucić na patelnię odrobinę masła.
Kiedy cukinia się smaży, można w tym czasie szybko przygotować prosty sos czosnkowy na bazie jogurtu. Ja lubię do niego dodać sok i skórkę z cytryny: to dodatki, które wynoszą zwykły sos czosnkowy na zupełnie inny poziom, dodają mu wyjątkowej świeżości i rewelacyjnie przełamują smak smażonej cukinii.
Przepis: Smażona cukinia z sosem czosnkowym
Prosta przekąska z cukinii.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 336 w każdej porcji
Składniki
- 1 cukinia
- olej do smażenia
- sól, pieprz
na sos:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki szczypiorku
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
dodatkowo:
- 10 pomidorków koktajlowych
- liście rukoli
Sposób przygotowania
- Smażenie cukiniiCukinię pokrój w plastry, dopraw solą i pieprzem i smaż na dość głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu. Smaż na złoto z obu stron, następnie wyłóż cukinię na ręcznik papierowy.
- Robienie sosuCzosnek przeciśnij przez praskę, szczypiorek drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki na sos.
- Serwowanie daniaNa cukinię wyłóż sos, udekoruj danie połówkami pomidorków koktajlowych i listkami rukoli.
Z czym podać smażoną cukinię?
Ja do smażonej cukinii lubię dodać świeże dodatki, takie jak podane w przepisie pomidorki koktajlowe oraz liście rukoli. Ale możesz postawić również na inne składniki, w zależności od tego co lubisz, albo po prostu: co akurat masz w kuchni. Może to być pokruszony, słony ser feta, grzanki czosnkowe, świeże liście szpinaku, świeża bazylia, ale też inne smażone warzywa. Ja lubię razem z cukinią na patelnię wrzucić także kolorową paprykę, czasem przesmażam również pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, które na oliwie z odrobiną masła rewelacyjnie się karmelizują.
Taką cukinię można serwować jako przekąskę, jako dodatek do obiadu (np. do grilowanego czy smażonego mięsa), albo podać jako kolację.
Czytaj też:
Piekę warzywa i robię najlepszą pastę kanapkową. W domu wyjadamy ją łyżkami!Czytaj też:
Ścieram popularne warzywo i podaję jak makaron. Danie doskonałe na lekką kolację