Smaku tej paście kanapkowej nadają pieczone warzywa i przyprawy. Najbardziej lubię robić ją właśnie teraz, kiedy w warzywniaku można kupić włoszczyznę z młodych warzyw. Do tego dorzucam cukinię, a reszta, można powiedzieć, robi się sama. Taką pastę można kłaść nie tylko na kanapki, jest też doskonałym dipem do świeżych warzyw, ale my w domu często wyjadamy ją ze słoika łyżkami. Ile bym nie zrobiła, zawsze znika błyskawicznie. To doskonała (i dużo tańsza) alternatywa dla gotowych past warzywnych, które można kupić w sklepach.
Jak zrobić pastę kanapkową z pieczonych warzyw?
Warzywa trzeba upiec do miękkości, dlatego podaję orientacyjny czas pieczenia. Jeśli czujesz, że trwa to zbyt długo, możesz podlać dodatkowo warzywa 2-3 łyżkami wody. Ważnym składnikiem są w paście orzechy nerkowca. Zalane wrzątkiem i moczone w czasie, kiedy pieką się warzywa, staną się miękkie, a po zmiksowaniu nadadzą paście wyjątkowej kremowości.
W przepisie nie podaję dokładnej ilości oliwy z oliwek. Zawsze dodaję ją „na oko” i jeśli pasta jest zbyt gęsta, dolewam odrobinę więcej. Jeśli lubisz dokładne przepisy, możesz na początek dodać 4 łyżki.
Przepis: Pasta kanapkowa z pieczonych warzyw
Aromatyczna pasta na kanapki z warzyw i orzechów.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 4 marchewki
- 1 młody seler
- 1 pietruszka
- 1 mała cukinia
- 200 g orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
- Pieczenie warzyw
- Szykowanie nerkowców
- Robienie pasty
Gotową pastę przełóż do słoiczka (możesz z wierchu polać odrobiną oliwy) i przechowuj w lodówce. Z podanego przepisu wychodzi ok. 700 ml pasty.
Jak doprawić pastę kanapkową?
Osobiście lubię lekko pikantne pasty kanapkowe, lubię też curry, bo ta przyprawa idealnie komponuje się z pieczonymi warzywami. Ale pastę możesz doprawić również w stylu bardziej śródziemnomorskim. Wówczas zamiast curry, chili i kurkumy dodaj np. listki bazylii, natkę pietruszki, suszone oregano, sok z cytryny (możesz nim zastąpić ocet jabłkowy) oraz skórkę otartą z cytryny. Do pasty można również dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ja też czasem dorzucam parę ząbków czosnku do pieczenia warzyw.
Czytaj też:
Błyskawiczna pasta śledziowa do kanapek. Przepis tylko z dwóch składnikówCzytaj też:
Bób w tej postaci można jeść nawet na śniadanie. Przepis jest dziecinnie prosty