Te skrzydełka z kurczaka zachwycają bogatym smakiem. Robię je raz-dwa w piekarniku

Te skrzydełka z kurczaka zachwycają bogatym smakiem. Robię je raz-dwa w piekarniku

Dodano: 
Pieczone skrzydełka
Pieczone skrzydełka Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Skrzydełka to jedna ze smaczniejszych części kurczaka. Zwłaszcza jeśli odpowiednio się je przyprawi i upiecze. Dziś przygotujemy skrzydełka w parmezanowej posypce, dzięki czemu będą miały bogaty smak.

Skrzydełka z kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale smakują pieczone w piekarniku lub na grillu. Można je też smażyć, dusić i gotować na nich zupy. Zawierają sporo tłuszczu, który dodaje im smaku, ale też sprawia, że po upieczeniu przyjemnie chrupią. Dziś upieczemy je w aromatycznej posypce, która nie tylko doda im smaku, ale też zwiększy ich chrupkość.

Najlepsze marynaty do skrzydełek

Do skrzydełek można przygotować przeróżne marynaty, które nadadzą im określonego smaku.

  • Jeśli lubisz pikantne skrzydełka, zamarynuj je w mieszance z jogurtu naturalnego, czosnku, papryki słodkiej i ostrej oraz soli, pieprzu i kminu.
  • Gdy chcesz nadać skrzydełkom orientalnego smaku, przygotuj marynatę z oleju sezamowego, sosu sojowego, czosnku, miodu, imbiru i soku z limonki.
  • Bardzo smaczne są też skrzydełka barbecue. By nadać im tego charakterystycznego smaku, zamarynuj je w kompozycji składającej się z ketchupu, musztardy, czosnku, sosu sojowego, octu jabłkowego, cukru, wędzonej papryki, soli i pieprzu.
  • Miodowo-musztardową marynatę do skrzydełek zrobisz zaś z ostrej musztardy, miodu, czosnku, oleju, soli i pieprzu.

My przyrządzimy zaś skrzydełka w ziołowej marynacie, która doskonale będzie się komponować ze smakiem parmezanowej posypki.

Jak przygotować skrzydełka w parmezanowej posypce?

Parmezan to twardy ser o wyrazistym smaku. Dobrze się topi, ale też podnosi smak potraw. Dziś przygotowaliśmy z niego posypkę, którą oprószyliśmy skrzydełka pod koniec pieczenia. Efekt jest smaczny i apetyczny.

Przepis: Parmezanowe skrzydełka

Skrzydełka kurczaka pieczone w parmezanowej posypce

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
500 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • sól, pieprz

Na marynatę:

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4-5 łyżek oleju

Na posypkę:

  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie skrzydełekSkrzydełka oczyść, opłucz, osusz. Każde podziel na trzy części, najmniejszą część odłóż np. na zupę. Skrzydełka oprósz solą i pieprzem. Z podanych składników przygotuj marynatę, polej nią skrzydełka, wymieszaj, wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.
  2. Pieczenie skrzydełekSkrzydełka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak by były ułożone w pojedynczej warstwie. Piecz je ok. 30 minut w 200 stopniach Celsjusza.
  3. Posypywanie i dopiekanie skrzydełekSkładniki posypki wymieszaj. Skrzydełka obróć, posyp je mieszanką z parmezanem. Piecz jeszcze ok. 10 minut, aż ładnie się zrumienią. W razie potrzeby wydłuż nieco czas pieczenia.

Inny sposób przyrządzenia parmezanowych skrzydełek

Parmezanowe skrzydełka możesz też usmażyć, zamiast upiec. Po zamarynowaniu osącz je, włóż na rozgrzany olej i smaż 10-12 minut. Po tym czasie skrzydełka zdejmij z tłuszczu, osącz i gorące posyp parmezanową posypką. Ser rozpuści się, dodając mięsu smaku. Jeśli jednak chcesz, by skrzydełka były chrupiące, po usmażeniu możesz je na 5 minut wstawić do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Czytaj też:
Te chrupiące skrzydełka są lepsze niż z KFC. Zjedzą je nawet ci, co nie lubią kurczaka
Czytaj też:
Pikantne skrzydełka możesz zrobić w domu. Miodowa marynata to cały sekret

Źródło: smaki.pl