Mielone mięso często mamy w swoich zapasach, bo można z niego przygotować wiele dań. Chociażby pospolite kotlety mielone, ale też lekkostrawne pulpety w lekkim sosie, klopsiki, a także mięsne sosy i gołąbki. Dziś jednak zrobimy z niego zapiekankę obiadową, która wystarczy za cały obiad, bo zawiera też warzywa, w tym ziemniaki. Danie to pochodzi z kuchni angielskiej i zwane jest zapiekanką pasterską. Zwykle robi się je z mielonej jagnięciny. Jednak bez problemu można ją zastąpić mieloną wołowiną, ewentualnie mieszanką mięsa wołowego i wieprzowego. Ta zapiekanka doskonale nadaje się do odgrzewania, więc można ją przygotować od razu na dwa dni.
Jakie warzywa warto dodać do mielonego mięsa?
Przed zapieczeniem mięso mielone należy podsmażyć i poddusić. Dzięki temu zapiekanka szybciej się upiecze i będzie smaczna. By jednak mięsna masa doskonale smakowała, ale też była bardziej pożywna, warto dodać do niej warzywa. Obowiązkowym dodatkiem jest cebula, którą lekko rumieni się na oleju. Gdy podsmaży się ją z mięsem, dodaje się jeszcze czosnek, pokrojoną marchewkę i groszek zielony. Nieodzownym dodatkiem do duszonego mięsa są tu też pomidory. Można użyć świeżych, pomidorów z puszki czy przecieru pomidorowego. Do duszonego, mielonego mięsa można też dodać seler naciowy i kukurydzę z puszki.
Jak zrobić zapiekankę mięsno-ziemniaczaną?
Przygotowanie zapiekanki rozpocznij od przyrządzenia mięsa. Gdy będzie gotowe, szybko ugotujesz ziemniaki i zamienisz je w pyszne puree.
Przepis: Zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Zapiekanka z mielonej wołowiny, warzyw i puree ziemniaczanego
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- angielska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 400 w każdej porcji
Składniki
Na mięsną masę:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- tymianek
- rozmaryn
- 100 ml bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki mąki
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- sól, pieprz
Na puree:
- 1 kg ziemniaków
- 70 g masła
- 3-4 łyżki mleka
- 50 g startego parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaCebulę obierz, pokrój w kostkę. Zrumień ją na patelni z olejem. Dodaj mieloną wołowinę, przesmaż często mieszając. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę marchewki, trochę rozmarynu i tymianku oraz soli i pieprzu. Chwilę przesmaż, podlej bulionem, duś 5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Mięso oprósz mąką, wymieszaj. Połącz z mrożonym groszkiem, dopraw do smaku.
- Przygotowanie pureeZiemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, dodaj do nich 50 g masła, mleko i parmezan. Ziemniaki dokładnie wytłucz, by zamieniły się w puree. Dopraw je solą i pieprzem.
- Zapiekanie daniaŚredniej wielkości, żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem. Przełóż do niego wołowinę z warzywami, wyrównaj. Na mięso wyłóż puree ziemniaczane, wyrównaj, lekko ubij. Wierzch posyp wiórkami pozostałego masła. Zapiekankę piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Inne wersje zapiekanki mięsno-ziemniaczanej
Tak jak wspomnieliśmy, zapiekankę pasterską robi się zwykle z mielonej jagnięciny. Można ją jednak zastąpić też wołowiną albo wołowiną z niedużym dodatkiem wieprzowiny. Tu zdecydowanie lepiej sprawdza się chude, aromatyczne mięso. Robiąc puree ziemniaczane, można do niego dodać mniej lub więcej startego sera albo zupełnie zrezygnować z jego dodatku. Jeśli używasz ser, sięgnij po wyrazisty parmezan czy cheddar. Wierzch zapiekanki może być posypany serem, ewentualnie wiórkami masła, dzięki czemu ładnie się zrumieni. Jednak jeśli chcesz oszczędzić nieco kalorii, możesz zrezygnować z tych dodatków.
Czytaj też:
Koleżanka poczęstowała mnie wołowiną zapiekaną pod ciastem. To danie było eleganckie i pyszneCzytaj też:
Tej zapiekance obiadowej trudno się oprzeć. Wykorzystasz do niej zeszłoroczne ziemniaki