Szukasz pomysłów na lekkie dania mięsne z grilla? Te szaszłyki są dla ciebie. Tak naprawdę to tylko dwa składniki i aromatyczne zioła, w których marynuje się filety z piersi kurczaka. Sekretem szaszłyków kurczaka jest pomysłowe wykorzystanie cukinii, która jest pokrojona w cienkie plastry i zwinięta w małe roladki.
Jak zrobić szaszłyki z kurczaka i cukinii?
Do zrobienia szaszłyków idealnie nadaje się pierś z kurczaka, ale śmiało możesz tu wykorzystać równie filety z udek kurczaka. Najlepiej wziąć tu mniejsze cukinie (idealnie jeśli masz możliwość dostania młodych warzyw). Cukinie należy pokroić w długie plastry – można do tego wykorzystać obieraczkę albo specjalny nożyk do krojenia plastrów sera. Kawałki kurczaka nie powinny być zbyt duże. Chodzi o to, aby mięso nie było surowe w środku, podczas gdy z wierchu już się pięknie zrumieni.
Aby mięso było naprawdę aromatyczne, możesz przygotować je nieco wcześniej i w marynacie z oliwy i ziół potrzymać około 2 godzin w lodówce. Szaszłyki idealnie nadają się na grilla, ale możesz je też przyrządzić w domu na grillowej patelni lub w piekarniku.
Przepis: Szaszłyki z kurczaka i cukinii
Lekkie szaszłyki z dwóch składników.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 346 w każdej porcji
Składniki
- 2 filety z piersi kurczaka
- 2 małe cukinie
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKurczaka pokrój w kostkę, cukinie w podłużne plastry. Do oliwy dodaj zioła i wymieszaj z kawałkami kurczaka.
- Robienie szaszłykówPlastry cukinii zawijaj w roladki i nadziewaj na patyczki na przemian z kawałkami kurczaka. Skrop wszystko oliwą, dopraw solą i pieprzem, grilluj, aż kurczak lekko się zrumieni.
Rada: jeśli nie przepadasz za ziołami prowansalskimi, zrób marynatę do mięsa po swojemu – zamiast ziół możesz dodać do oliwy np. przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku albo skórkę otartą z cytryny i odrobinę miodu, może to być także marynata z oliwy, miodu i delikatnej musztardy, czy też marynata z dodatkiem sosu sojowego (w tej wersji kawałki kurczaka możesz posypać przed położeniem na ruszt ziarenkami sezamu).
Szaszłyki z kurczaka i cukinii najlepiej podawać z lekkimi sosami na bazie jogurtu. Sprawdzi się tu sos czosnkowy, koperkowy, ogórkowy czy jogurtowo-limonkowy (do jogurtu dodaj odrobinę soku z limonki, skórkę otartą z limonki i sól).
Czytaj też:
Owijam szparagi paskami tego mięsa i grilluję. To danie obłędnie wygląda i smakujeCzytaj też:
Szparagi nadziewam na patyczki do szaszłyków. Ta ekspresowa przekąska robi u mnie furorę