Owijam szparagi paskami tego mięsa i grilluję. To danie obłędnie wygląda i smakuje

Owijam szparagi paskami tego mięsa i grilluję. To danie obłędnie wygląda i smakuje

Dodano: 
Szparagi w paskach kurczaka
Szparagi w paskach kurczaka Źródło: Shutterstock / Guy J. Sagi
Planujesz grilla i zastanawiasz się, jak przyrządzić szparagi? Może skusisz się na naszą propozycję. Jest pożywna, prosta i kusi wyglądem. A połączenie dwóch delikatnych produktów daje pyszny efekt.

Szparagi potrafią być bardzo smaczne, trzeba je tylko odpowiednio przyrządzić. A ponieważ sezon na nie trwa bardzo krótko, warto się nimi nasycić póki czas. Warzywo to doskonale smakuje przyrządzone na patelni, w piekarniku czy na grillu. Dziś proponujemy je właśnie w wersji grillowanej, choć tę samą potrawę można też bez problemu upiec w piekarniku. Nie powstaną wtedy co prawda charakterystyczne paseczki i danie nie będzie, aż tak aromatyczne, ale również będzie doskonale smakować i pięknie się prezentować na talerzach.

Jakim mięsem można owinąć szparagi?

Szparagi to delikatne warzywo, któremu wystarczy 15-20 minut grillowania lub ok. 20 minut pieczenia w 200 stopniach Celsjusza. Z tego powodu najlepiej łączyć je z takim mięsem, które zdąży się upiec w tak krótkim czasie. Może więc to być filet z piersi kurczaka, czy polędwiczki wykrojone z piersi kurczaka albo polędwiczka wieprzowa. Paski mięsa nie powinny być zbyt grube, by szybko się upiekły i by nie przytłoczyły zbytnio warzywa. Oczywiście można też owinąć szparagi plastrami wędzonego boczku lub szynki.

Jak zrobić grillowane szparagi z paskami kurczaka?

Zarówno szparagi, jak i mięso z piersi kurczaka są bardzo delikatne i mogą się wysuszyć w czasie pieczenia. Dlatego nie należy przetrzymywać ich na ruszcie zbyt długo i dodatkowo warto je posmarować marynatą z dodatkiem oleju lub oliwy.

Przepis: Szparagi grillowane z paskami kurczaka

Pieczone na grillu szparagi zawinięte w polędwiczki z kurczaka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
185 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g zielonych szparagów
  • 12 polędwiczek z kurczaka lub 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie szparagów i mięsaSzparagi umyj, osusz. Każdego szparaga zegnij bliżej końca do tego stopnia, aż się złamie (zdrewniałą końcówkę możesz wykorzystać do przygotowania wywaru lub bulionu warzywnego). Polędwiczki z kurczaka opłucz, osusz.
  2. Marynowanie szparagów i mięsaZąbki czosnku obierz, przepuść przez praskę, wymieszaj z olejem, octem, odrobiną soli i pieprzu. Przygotowaną marynatą posmaruj szparagi i mięso. Odstaw na 30 minut.
  3. Owijanie i pieczenie szparagówSzparagi podziel na 4 mniej więcej równe części. Każdy pęczek owiń 3 polędwiczkami. Końce polędwiczek zepnij wykałaczkami. Potrawę połóż na ruszcie grilla i piecz ok. 20 minut, co jakiś czas obracając, by równomiernie się upiekła.

Z czym podać grillowane szparagi z dodatkiem kurczaka?

Upieczone szparagi z dodatkiem pasków z piersi kurczaka warto podać z sosem. Może to być sos serowy czy balsamiczny. Jeden i drugi będzie się dobrze komponował zarówno z tym delikatnym warzywem, jak i z filetem z piersi kurczaka. Do tej potrawy świetnie będą też pasować pieczone ziemniaki, a także porcja lekkiej sałaty z dodatkami.

Czytaj też:
Szparagi nadziewam na patyczki do szaszłyków. Ta ekspresowa przekąska robi u mnie furorę
Czytaj też:
Te 3 wersje szparagów smakują obłędnie. Nigdy nie wiem, który przepis wybrać na pyszny obiad lub kolację

Źródło: smaki.pl