Bigos z młodej kapusty robię w pół godziny. Jest pełen smaku i wprost rozpływa się w ustach

Bigos z młodej kapusty robię w pół godziny. Jest pełen smaku i wprost rozpływa się w ustach

Dodano: 
Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty Źródło: Shutterstock / Grazyna Kownacka
Wiosna to nie czas na ciężkie potrawy. Teraz nawet tradycyjny bigos po prostu nie wchodzi. Dlatego o tej porze roku przyrządzam bigos z młodej kapusty. Jest lekki, pełen smaku i robi się go pół godziny.

Bigos z młodej kapusty ma trochę wspólnego z tym tradycyjnym, jednak jest między nimi parę zasadniczych różnic. Po pierwsze bigos z młodej kapusty gotuje się o wiele szybciej, niż ten klasyczny. A to dlatego, że jego głównym składnikiem jest delikatna, młoda kapusta. Poza tym nie dodaje się do niego zwykle mięsa, a jedynie podsmażoną wędlinę. Kapustę wystarczy więc trochę pogotować z wędzonką, by cała potrawa nabrała jej przyjemnego smaku i aromatu. Po drugie bigos z młodej kapusty ma delikatną konsystencję, ale mimo to jest pełen smaku. Obie potrawy łączy jednak fakt, że przyrządza się je z kapusty i dusi z dodatkami.

Co warto dodać do bigosu z młodej kapusty?

Młoda kapusta ma delikatny smak, dlatego warto dodać do niej składniki, które go wzbogacą. Jednym z nich jest cebula, którą wcześniej warto zeszklić, a nawet delikatnie zrumienić. Można do niej od razu dodać pokrojoną kiełbasę lub boczek wędzony, czyli wędliny, które nadadzą potrawie przyjemnego smaku i aromatu, a także podniosą jej wartość odżywczą. Nieodzownym składnikiem bigosu, również tego z młodej kapusty, są przyprawy, takie jak: ziele angielskie, listek laurowy, kminek. Wiosenny bigos warto też wzbogacić marchewką i koperkiem. Bigos z młodej kapusty można też zakwasić np. 1-2 łyżkami koncentratu pomidorowego, ewentualnie odrobiną soku z cytryny lub kwasku cytrynowego.

Jak przygotować bigos z młodej kapusty?

Młodej kapusty przeznaczonej na bigos nie należy zbyt drobno szatkować. Małe kawałki mogą się bowiem szybko rozgotować, a większe zjada się z wielką przyjemnością.

Przepis: Bigos z młodej kapusty

Młoda kapusta duszona z warzywami i boczkiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 150 g wędzonego boczku
  • 150 g cienkiej kiełbasy
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie cebuli i dodawanie kapustyCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na oleju. Kapustę oczyść z wierzchnich liści, grubo poszatkuj, dodaj do cebuli, chwilę przesmaż. Warzywa podlej gorącym bulionem, dodaj przyprawy, duś 10 minut.
  2. Podsmażanie wędlinBoczek pokrój w plasterki, a potem na mniejsze kawałki, zrumień go na patelni. Wtedy dodaj pokrojoną kiełbasę i podsmaż ją. Wędliny dodaj do gotującej się kapusty i duś całość 10 minut. Na pozostałym na patelni tłuszczu zrumień mąkę. Rozprowadź ją częścią wywaru, dodaj do bigosu.
  3. Wykańczanie bigosuDo gotującej się młodej kapusty dodaj też koncentrat pomidorowy i posiekany koperek. Duś całość jeszcze 5 minut. Bigos dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jak przyrządzić bigos z młodej kapusty z mięsem?

Czy można przygotować bigos z młodej kapusty z mięsem? Jak najbardziej można. Trzeba tylko nieco odwrócić kolejność przyrządzania. Najpierw należy ugotować mięso w niewielkiej ilości wywaru z dodatkiem marchewki i przypraw. A gdy mięso będzie już miękkie, trzeba je wyjąć, pokroić na kawałki i ponownie wrzucić do wywaru. W tym momencie trzeba dodać też poszatkowaną kapustę, podsmażoną cebulkę i składniki jak wyżej. Całość należy dusić jeszcze ok. 15 minut.

Czytaj też:
Wiosną często gotuję tę zupę z młodej kapusty. Jest pyszna i szybko po niej chudnę
Czytaj też:
Kotlety z młodej kapusty zrobisz w 15 minut. Ten wiosenny obiad nie ma grama mięsa