Błyskawiczny chłodnik z maślanki. Zawsze mam w domu składniki na tę zdrową zupę

Błyskawiczny chłodnik z maślanki. Zawsze mam w domu składniki na tę zdrową zupę

Dodano: 
Błyskawiczny chłodnik z maślanki
Błyskawiczny chłodnik z maślanki Źródło: Shutterstock / Wiktory
Chłodnik z maślanki robi się nie dłużej, niż 10 minut. W wiosenne i letnie miesiące zawsze mam w domu składniki na tę rewelacyjną, zdrową i smaczną zupę.

Chłodnik z maślanki mogłabym jeść w ciepłe dni na śniadanie, obiad i kolację. To orzeźwiająca, lekka i zdrowa zupa, którą robi się ekspresowo. Najważniejsze składniki to naturalna maślanka i gotowane buraki. Te ostatnie kupuję gotowe w marketach, bo mają długą datę przydatności i w łatwy sposób można zamienić je w pyszny chłodnik.

Jak zrobić chłodnik na maślance?

Maślanka ma przyjemny i wyrazisty smak, dlatego w połączeniu ze słodkimi burakami tworzy duet idealny. Dodatek koperku, ogórków i sera feta to jeden z moich ulubionych sposobów podania tego chłodnika.

Przepis: Chłodnik z maślanki

Błyskawiczna zupa na zimno

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
142 w każdej porcji

Składniki

  • 1 litr maślanki naturalnej
  • 400 g buraków gotowanych
  • 1 ogórek
  • 1/2 pęczka koperku
  • 100 g sera typu feta
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie zupyBuraczki pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj na gładki krem razem z maślanką. Dopraw solą i pieprzem. Ogórka pokrój, koperek posiekaj i dodaj do chłodnika. Podawaj udekorowane koperkiem i pokruszoną fetą.

Tak naprawdę najważniejsze składniki to maślanka i buraki (buraków możesz dać mniej, jeśli wolisz). Pozostałe dodatki, możesz dopasować do własnych upodobań albo po prostu wykorzystać to, co masz akurat w domu. Do chłodnika z maślanki i buraków możesz także dodać:

  • świeżą rzodkiewkę – zetrzyj ją na tarce na grubych oczkach albo pokrój w plasterki,
  • świeży szczypiorek,
  • rzeżuchę,
  • gotowane jajka – dołóż pokrojone w ćwiartki jajka na talerz,
  • botwinkę – posiekaj drobno i dodaj do zupy,
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny – dodadzą chłodnikowi wyrazistości.

Jeśli maślanka jest dla ciebie zbyt ostra w smaku, wymieszaj ją pół na pół z naturalnym jogurtem lub ewentualnie dodaj do swojego chłodnika kilka łyżek słodkiej śmietanki. Jeśli nie masz możliwości kupienia gotowanych buraków, a zależy ci na tym, aby chłodnik zrobić szybko, możesz wykorzystać również koncentrat barszczu albo – to najlepsza i najzdrowsza opcja – zakwas z buraków.

Chłodnik z maślanki można zabrać na piknik za miastem. Wówczas można go schłodzić przez ok. godzinę w zamrażarce, wówczas na dłużej zachowa odpowiednią temperaturę, nawet jeśli nie masz termosu czy turystycznej lodówki.

Czytaj też:
Biorę botwinkę i kilka składników. Ta kolorowa sałatka robi furorę na imprezach z grillem
Czytaj też:
Pakuję botwinkę do słoików i zalewam tym płynem. To numer jeden wśród wiosennych przetworów

Źródło: smaki.pl