Biorę botwinkę i kilka składników. Ta kolorowa sałatka robi furorę na imprezach z grillem

Biorę botwinkę i kilka składników. Ta kolorowa sałatka robi furorę na imprezach z grillem

Dodano: 
Sałatka z botwinki
Sałatka z botwinki Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Tę sałatkę z botwinki mogłabym jeść codziennie. Jest kolorowa, lekka i doskonale sprawdza się na piknikach i spotkaniach przy grillu.

Buraczki i botwinkę najczęściej w sałatkach podaje się z kozim serem lub fetą oraz orzechami włoski. To pyszne połączenie, ale ja często robię zupełnie inną sałatkę z botwinki, która za sprawą soczystego mango, nabiera nieco egzotycznego sznytu. Jednocześnie to sałatka, która wygląda obłędnie na talerzu: żółto-pomarańczowe mango, purpurowa botwinka i zielone awokado sprawiają, że aż chce się jeść.

Jak zrobić sałatkę z botwinki?

Do sałatki wybieram botwinkę młodą, nieprzerośnięta, która ma na końcu dopiero zalążki buraczków. Szoruję je delikatnie i też wkrajam do sałatki razem z łodyżkami i liśćmi. Zawsze na początku zostawiam kilka małych, ładnych listków – przydają się do dekoracji.

Przepis: Sałatka z botwinki

Kolorowa sałatka idealna na przyjęcia i spotkania przy grillu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
183 w każdej porcji

Składniki

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 awokado
  • 1 mango
  • 4 łyżki płatków migdałów

na sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składnikiBotwinkę posiekaj, awokado pokrój w plasterki, mango w kostkę. Płatki migdałów upraż na suchej patelni. Z oliwy, soku z cytryny, miodu i przypraw zrób sos (wymieszaj dobrze wszystkie składniki).
  2. Zrób sałatkęNa półmisek wyłóż botwinkę, na nią awokado i mango. Polej wszystko sosem i posyp prażonymi migdałami. Udekoruj małymi listkami botwinki.

Jeśli sałatkę robię na piknik czy grilla, wówczas stosuję jeden z dwóch patentów. Albo pakuję wszystko osobno (składniki na sałatkę, sos) i rozkładam na półmisku już na miejscu, albo układam w pudełku lub zamykanej misce botwinkę, awokado, mango i migdały, a w osobnym słoiczku biorę sos, którym dobrze potrząsam przed polaniem sałatki.

Taka sałatka jest świetnym daniem samym w sobie – bardzo lubię ją jeść na kolację. Dzięki dodatkowi awokado jest pożywna, sycąca, a zarazem bardzo lekka. Sałatka z botwinki bardzo dobrze pasuje do lekkich mięs z grilla. Jest idealna do grillowanych piersi z kurczaka czy drobiowych szaszłyków. Ale śmiało można ją podać także do steków.

Kiedy kończy się sezon na botwinkę, podobną sałatkę robię z gotowanych buraczków. Zwykle kupuję wówczas gotowane buraczki (to najszybsza opcja), kroję w talarki lub kostkę i robię wszystko dokładnie tak samo, jak w przepisie. Często wtedy dokładam do sałatki jeszcze coś zielonego, co zastąpi wiosenne liście botwinki – zwykle jest to szpinak, czasem też rukola.

Czytaj też:
Ta sałatka znika szybciej niż mięso. To idealny dodatek do dań z grilla i nie tylko
Czytaj też:
Idę do lasu i zbieram te listki podobne do koniczyny. Zajadam się, zamiast łykać witaminę C