Roladki z omleta robię dosłownie chwilę. Trudno o lepszą przekąskę

Roladki z omleta robię dosłownie chwilę. Trudno o lepszą przekąskę

Dodano: 
Roladki z omleta
Roladki z omleta Źródło: Shutterstock / NoirChocolate
Dziś pokażę wam ciekawy sposób na podanie omleta. Nie będzie to jednak omlet jedzony na śniadanie, a raczej na przekąskę czy ewentualnie kolację. Zrobię z niego roladki, które są pyszne i apetyczne.

Czy wy też, tak jak ja, lubicie zawijać i rolować, czyli robić pyszne roladki? Ja uwielbiam, bo mam wrażenie, że zamiast zwykłej potrawy, otrzymuję wykwintną. Roladki nie tylko łatwo się je, ale też doskonale wyglądają. Robię je na różne okazje i bez okazji. Doskonale sprawdzają się jako danie obiadowe, na kolację, a także na przekąskę. Oczywiście wszystko zależy od tego, z czego je zrobimy. Dziś chcę wam zaproponować lekkie roladki przekąskowe przygotowane z omleta. Prawda, że wyglądają apetycznie?

Jak zrobić omlet?

Omlet to proste danie robione z jajek. Zwykle serwuje się go na śniadanie, choć można też na kolację, a nawet na obiad. Wszystko zależy od tego, jak i z czym podacie omlet. Najszybszy omlet to po prostu jajka rozkłócone z solą i pieprzem, usmażone na patelni z tłuszczem niczym naleśnik. Można też jednak zrobić bardziej puszysty omlet. W tym celu białka trzeba ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i połączyć ją delikatnie z żółtkami. Można też dodać do masy jajecznej łyżkę mąki, która nieco utrwali strukturę omleta. Tak przygotowaną masę smaży się na patelni z odrobiną masła.

Jedną i drugą wersję omleta można też jednak upiec w piekarniku. W tym celu blachę z piekarnika lub mniejszą należy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę. Omlet piecze się ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. W ten sposób warto przygotować dużą porcję omleta, który doskonale nadaje się np. na roladę lub małe roladki.

Przepis na przekąskowe roladki z omleta

Omlet na roladki robię w najprostszy sposób. Jednak masę jajeczną wzbogacam ziołami, dzięki czemu przekąska ma ciekawszy smak.

Przepis: Roladki z omleta

Roladki z ziołowego omleta owinięte wędzonym boczkiem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 2 gałązki świeżej bazylii, ewentualnie natka pietruszki, czosnek niedźwiedzi
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 8 cienkich plasterków wędzonego boczku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie omletówJajka wybij do miseczki. Dodaj trochę soli i pieprzu, rozkłóć je przy użyciu widelca. Wymieszaj z mąką i posiekanymi listkami bazylii. Na niedużej patelni rozpuść trochę masła. Wylej 1/4 masy jajecznej i usmaż omlet. W ten sam sposób usmaż jeszcze 3 omlety.
  2. Formowanie roladekPlastry boczku lekko zrumień na suchej patelni. Każdy omlet przekrój na pół. Z każdej połówki omleta uformuj roladkę, owiń ją plasterkiem boczku i zepnij wykałaczką.

Wskazówka: Jeśli użyjesz boczku parzonego, możesz go nie podsmażać przed zawinięciem omleta. Ewentualnie roladki z omleta i boczku można 5 minut podgrzewać w piekarniku o temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Inne wersje roladek z omleta

Moje roladki z omleta są bardzo proste, bo nie mają farszu, a są jedynie owinięte boczkiem. Jednak oczywiście przed zwinięciem omlet warto też posmarować np. twarożkiem z dodatkiem ziół czy czosnku. Dobrze też sprawdzi się pasta np. z oliwek czy suszonych pomidorów. Roladki z omleta zamiast boczkiem można owinąć plastrem dojrzewającej lub gotowanej szynki. Oczywiście można je też po prostu spiąć wykałaczką.

Czytaj też:
Te lekkie roladki z cukinii robię w 15 minut. Wyglądają tak, że zasługują na salony
Czytaj też:
Zielone roladki na pierwszy dzień wiosny. Potrzebujesz tylko 3 składników