Szparagi z patelni zachwycają smakiem i aromatem. Polecam przygotować to danie z młodych szparagów zielonych (koniecznie jak najcieńszych), które nie wymagają długiej obróbki termicznej. Umyte i osuszone szparagi wystarczy pozbawić zdrewniałych końcówek, ułożyć na rozgrzanej patelni i doprawić pod koniec smażenia.
Jak zrobić szparagi z patelni?
Zrobienie pysznych szparagów z patelni jest dziecinnie proste. Mój podstawowy przepis uwzględnia jedynie trzy składniki oraz przyprawy, które na pewno masz w kuchennej szafce. Recepturę na to danie możesz modyfikować, dodając do szparagów np. inne warzywa lub jajka. W moim przepisie stosuję masło klarowane, ale śmiało możesz zastąpić je oliwą z oliwek.
Rada: jeśli smażysz młode szparagi, to nie polecam przewracać ich widelcem, bo mogą się połamać. Wystarczy lekko potrząsać patelnią.
Przepis: Szparagi z patelni
Młode szparagi z patelni to ekspresowe danie sezonowe. Warto wypróbować ten dziecinnie prosty przepis.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki klarowanego masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówSzparagi umyj, osusz i odłam zdrewniałe końcówki – zegnij łodygę każdego szparaga blisko podstawy, a sama złamie się w odpowiednim miejscu. Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj.
- SmażenieNa patelni rozgrzej klarowane masło. Dodaj szparagi i smaż na średnim ogniu 2-3 minuty, często potrząsając patelnią.
- Dodanie czosnkuPod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek. Wymieszaj czosnek z klarowanym masłem i smaż jeszcze 1-2 minuty, często potrząsając patelnią. Czosnek powinien jedynie się zeszklić – uważaj, żeby nie przypalić czosnku, bo nada szparagom gorzkawy posmak. Jeżeli nie lubisz smaku czosnku, to możesz zrezygnować z jego dodawania.
- PrzyprawianieGotowe szparagi z patelni dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Doskonale ze smakiem szparagów komponuje się świeżo mielony biały pieprz oraz pieprz kolorowy i pieprz ziołowy.
Szparagi z patelni podawaj polane masłem z dodatkiem czosnku. Możesz posypać to danie startym parmezanem.
Jakie dodatki pasują do szparagów z patelni?
Do szparagów z patelni możesz dodać ulubione warzywa (np. papryka, pomidorki koktajlowe, brokuły) zioła i przyprawy (np. rozmaryn, tymianek, mielona papryka, gałka muszkatołowa) oraz jajka. Smak szparagów z patelni podkreśla sos beszamelowy.
Czytaj też:
Kładę na grilla te przepyszne korzonki. Trzeba się spieszyć, bo sezon na nie się właśnie kończyCzytaj też:
Jak obrać szparagi? Nie zawsze trzeba pozbywać się skórki