Ta zupa kalafiorowa smakuje obłędnie. Przepis dostałem od mamy, a jej sekretem jest bulion

Ta zupa kalafiorowa smakuje obłędnie. Przepis dostałem od mamy, a jej sekretem jest bulion

Dodano: 
Zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa Źródło: Shutterstock / pingpongcat
Zupa kalafiorowa to lekka i pełna warzyw zupa, która zapewnia długie uczucie sytości. Aby miała bogaty smak i aromat, przygotowuję specjalny bulion. Sprawdź, jak zrobić smaczną zupę kalafiorową na domowym bulionie warzywnym.

Zupa kalafiorowa to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Najlepszą zawsze robiła moja mama. Gdy dorosłem, poprosiłem ją o zdradzenie mi przepisu, ponieważ żadna inna zupa kalafiorowa, które miałem okazję jeść, nie miała tak bogatego i głębokiego smaku. Okazało się, że tajemniczym składnikiem zupy mojej mamy jest nietypowo przygotowywany bulion.

Jak zrobić zupę kalafiorową?

Zupa kalafiorowa to tradycyjna zupa kuchni polskiej, którą możesz przygotować nie tylko na bulionie warzywnym, ale także na rosole z poprzedniego dnia. Dodatek rosołu sprawi, że przygotujesz to danie w znacznie krótszym czasie. Dziś jednak proponuję wypróbować przepis na zupę kalafiorową na bulionie z pieczonych warzyw. Gdy raz ją spróbujesz, już nie sięgniesz po inną recepturę na kalafiorową.

Przepis: Zupa kalafiorowa

Receptura na zupę kalafiorową na bazie bulionu z pieczonych warzyw ma bogaty smak i aromat.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 5 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

Na bulion warzywny:

  • 2 litry wody
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1 duży seler
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 biała część pora
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Na zupę kalafiorową:

  • 1 średni kalafior
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzyw na bulionMarchew, pietruszkę i seler umyj oraz obierz. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki. Por przekrój wzdłuż na pół, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z wierzchniej łuski i pokrój na ćwiartki. Nieobrany czosnek delikatnie rozgnieć. Natkę pietruszki i seler naciowy umyj.
  2. Pieczenie warzywMarchew, pietruszkę, korzeń selera, seler naciowy, por, cebulę, czosnek oraz liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty przełóż do dużej miski. Polej warzywa i przyprawy 3 łyżkami oliwy z oliwek i wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp solą. Piecz przez 35 minut bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
  3. Gotowanie bulionuZawartość naczynia żaroodpornego przełóż do garnka. Zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz moc palnika i gotuj bulion pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu. Na 10 minut przed końcem gotowania wywaru dodaj 1/2 pęczka koperku. Gotowy bulion przecedź przez sito. Marchew, pietruszkę i seler korzeniowy pozostaw do ostygnięcia.
  4. Gotowanie kalafioraKalafior podziel na różyczki. Umyj różyczki kalafiora pod bieżącą wodą i przełóż do garnka. Zalej mlekiem i dolej ciepłej wody – woda z mlekiem powinna zakrywać kalafiora. Gotuj kalafior na średnim ogniu przez 5 minut – kalafior powinien być ugotowany al dente. Ugotowany kalafior odcedź na sitku.
  5. Dodanie wywaruPrzełóż połowę ugotowanego kalafiora z powrotem do garnka, zalej ciepłym bulionem, dodaj połowę odłożonej wcześniej marchewki, pietruszki i selera. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zblenduj. Dodaj różyczki kalafiora i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Dodanie śmietanyŚmietanę rozprowadź w chochelce gorącej zupy. Dodaj do garnka i wymieszaj. Gotuj 1-2 minuty.

Gotową zupę kalafiorową podawaj posypaną świeżym koperkiem – z tą zieleniną smakuj najlepiej. Do dania możesz przygotować również świeże pieczywo lub domowe grzanki.

Jak jeszcze można zrobić zupę kalafiorową?

Jeżeli nie lubisz gęstych zup, to możesz przygotować zupę kalafiorową bez miksowania. Do wywaru dodaj ugotowane al dente różyczki kalafiora oraz pokrojone w kostkę warzywa z bulionu. Jeżeli warzywa z wywaru są rozgotowane, to możesz w bulionie ugotować startą na tarce marchewkę, pietruszkę i kawałek selera, a gdy warzywa będą miękkie, dodać różyczki kalafiora i gotować jeszcze 5 minut. Do zupy możesz też dodać ugotowany drobny makaron, pokrojone w kostkę ziemniaki lub domowe lane kluseczki.

Czytaj też:
Biorę cukinię i kilka prostych składników. W niecałą godzinę podaję rodzinie pyszną, sycącą zupę
Czytaj też:
Nie gotuję już pomidorówki na rosole. Robię na nim znacznie pożywniejszą zupę