Ziołowe naleśniki to mój ulubiony sposób na urozmaicenie wytrawnych naleśników. Niezależnie od tego, jaki farsz do nich dodaję – wyglądają i smakują rewelacyjnie.
Jak zrobić ziołowe naleśniki?
Ziołowe naleśniki to zwykłe ciasto naleśnikowe z dodatkiem posiekanych, świeżych ziół. Podaję swój ulubiony przepis na ciasto naleśnikowe, ale jeśli na co dzień stosujesz inne proporcje, nie używasz jajek albo robisz naleśniki bezglutenowe: zrób je jak zawsze, tylko dodaj do ciasta zioła.
Przepis: Ziołowe naleśniki
Wytrawne naleśniki z dodatkiem świeżych ziół.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 200 g mąki
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 3 jajka
- 1 pęczek cieniutkiego szczypiorku
- kilka gałązek natki pietruszki
- kilka gałązek kolendry
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
- Uszykuj ciastoWszystkie zioła drobno posiekaj. Mąkę, mleko, wodę, sól, pieprz i jajka zmiksuj na gładko. Dodaj posiekane zioła i wymieszaj. Odstaw ciasto na 15-20 minut.
- Usmaż naleśnikiSmaż naleśniki na rozgrzanej, lekko wysmarowanej oliwą patelni. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Przy robieniu naleśników warto odstawić ciasto i nie pomijać tego etapu. Dzięki temu mąka idealnie napęcznieje i ciasto będzie miało dobrą konsystencję. Ja często odstawiam ciasto naleśnikowe nawet na pół godziny.
Mój przepis na ziołowe naleśniki potraktuj jak inspirację: jeśli nie lubisz kolendry, pomiń ją, albo dodaj do swoich naleśników inne zioła. Wiosną lubię też wykorzystywać dzikie rośliny: bluszczyk kurdybanek, czosnek niedźwiedzi, pokrzywę (sparzona i posiekaną), czosnaczek.
Z czym podawać ziołowe naleśniki?
W ziołowe naleśniki możesz włożyć dowolny, wytrawny farsz. Może to być farsz mięsny, serowo-ziemniaczany (jak do pierogów), szpinakowo-serowy, pieczarkowy, grzybowy.
Mój znajomy kucharz do ziołowych naleśników lubi w sezonie włożyć podsmażone na maśle białe szparagi, a do tego podaje sos holenderski, usmażony na chrupko boczek i dużą ilość świeżych kiełków. Bardzo ten pomysł polecam, bo tak przygotowane naleśniki wyglądają wyjątkowo elegancko i śmiało można je podać na przyjęciu.
Ja do ziołowych naleśników najczęściej dodaję proste nadzienie z przesmażonego z czosnkiem szpinaku i sera feta. Lubię też je zajadać na zimno – wtedy idealnie pasuje do nich twarożek z dużą ilością rzodkiewek.
Czytaj też:
Dodałam do naleśników zakwas na żurek. Efekt jest zaskakującyCzytaj też:
Polacy są zaskoczeni, kiedy próbują tego tortu. Przepis dostałam od znajomej Ukrainki