Wiosną uwielbiam jeść ziołowe naleśniki. Pasuje do nich każdy wytrawny farsz

Wiosną uwielbiam jeść ziołowe naleśniki. Pasuje do nich każdy wytrawny farsz

Dodano: 
Naleśniki z ziołami
Naleśniki z ziołami Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Ich zrobienie jest banalnie proste, a efekt wyjątkowo smaczny i przede wszystkim ładny. Ziołowe naleśniki możesz podać rodzinie, ale też zaserwować swoim gościom.

Ziołowe naleśniki to mój ulubiony sposób na urozmaicenie wytrawnych naleśników. Niezależnie od tego, jaki farsz do nich dodaję – wyglądają i smakują rewelacyjnie.

Jak zrobić ziołowe naleśniki?

Ziołowe naleśniki to zwykłe ciasto naleśnikowe z dodatkiem posiekanych, świeżych ziół. Podaję swój ulubiony przepis na ciasto naleśnikowe, ale jeśli na co dzień stosujesz inne proporcje, nie używasz jajek albo robisz naleśniki bezglutenowe: zrób je jak zawsze, tylko dodaj do ciasta zioła.

Przepis: Ziołowe naleśniki

Wytrawne naleśniki z dodatkiem świeżych ziół.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 3 jajka
  • 1 pęczek cieniutkiego szczypiorku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek kolendry
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj ciastoWszystkie zioła drobno posiekaj. Mąkę, mleko, wodę, sól, pieprz i jajka zmiksuj na gładko. Dodaj posiekane zioła i wymieszaj. Odstaw ciasto na 15-20 minut.
  2. Usmaż naleśnikiSmaż naleśniki na rozgrzanej, lekko wysmarowanej oliwą patelni. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Przy robieniu naleśników warto odstawić ciasto i nie pomijać tego etapu. Dzięki temu mąka idealnie napęcznieje i ciasto będzie miało dobrą konsystencję. Ja często odstawiam ciasto naleśnikowe nawet na pół godziny.

Mój przepis na ziołowe naleśniki potraktuj jak inspirację: jeśli nie lubisz kolendry, pomiń ją, albo dodaj do swoich naleśników inne zioła. Wiosną lubię też wykorzystywać dzikie rośliny: bluszczyk kurdybanek, czosnek niedźwiedzi, pokrzywę (sparzona i posiekaną), czosnaczek.

Z czym podawać ziołowe naleśniki?

W ziołowe naleśniki możesz włożyć dowolny, wytrawny farsz. Może to być farsz mięsny, serowo-ziemniaczany (jak do pierogów), szpinakowo-serowy, pieczarkowy, grzybowy.

Mój znajomy kucharz do ziołowych naleśników lubi w sezonie włożyć podsmażone na maśle białe szparagi, a do tego podaje sos holenderski, usmażony na chrupko boczek i dużą ilość świeżych kiełków. Bardzo ten pomysł polecam, bo tak przygotowane naleśniki wyglądają wyjątkowo elegancko i śmiało można je podać na przyjęciu.

Ja do ziołowych naleśników najczęściej dodaję proste nadzienie z przesmażonego z czosnkiem szpinaku i sera feta. Lubię też je zajadać na zimno – wtedy idealnie pasuje do nich twarożek z dużą ilością rzodkiewek.

Czytaj też:
Dodałam do naleśników zakwas na żurek. Efekt jest zaskakujący
Czytaj też:
Polacy są zaskoczeni, kiedy próbują tego tortu. Przepis dostałam od znajomej Ukrainki