Biała kiełbasa jest nieodzownym składnikiem wielkanocnego śniadania. Białą kiełbasę można piec, smażyć, dusić i gotować. Jest więc w czym wybierać. Nie obędzie się bez niej również żurek, a i wiele osób podaje gotowaną, białą kiełbasę z ćwikłą czy chrzanem. Dlatego ugotowana, biała kiełbasa musi wyglądać apetycznie. Popękaną trochę wstyd postawić na stole, trzeba więc zrobić wszystko, by nie pękła w czasie gotowania.
Pamiętaj o tym szczególe, a biała kiełbasa nie pęknie w czasie gotowania
Choć zwyczajowo mówi się, że białą kiełbasę się gotuje, to tak naprawdę absolutnie nie można jej gotować. Gotowanie oznacza bowiem wrzenie wody, a właśnie do niego nie można dopuścić, parząc białą kiełbasę. W zbyt wysokiej temperaturze i przy gwałtownym gotowaniu delikatna osłonka powlekająca białą kiełbasę może bowiem pęknąć. Dlatego białą kiełbasę należy parzyć, tzn. trzymać odpowiednio długo w wodzie o temperaturze 80-90 stopni Celsjusza.
Jak gotować białą kiełbasę, by nie pękła?
Są dwa sposoby gotowania, czy też parzenia białej kiełbasy. Pierwszy polega na włożeniu kiełbasy do zimnej wody i podgrzewaniu całości, tak by woda osiągnęła ok. 90 stopni Celsjusza. Nie mogą pojawić się w niej bąbelki oznaczające wrzenie, bo mogą one spowodować pęknięcie osłonki na kiełbasie. Gdy woda będzie gorąca, należy przykręcić ogień i trzymać w wodzie kiełbasę przez 15-25 minut, w zależności od jej rodzaju. Sposób ten zmniejsza ryzyko pęknięcia osłonki, jednak kiełbasa może stracić tu więcej smaku, niż w drugim sposobie.
Druga metoda parzenia białej kiełbasy przewiduje gotowanie wody z dodatkiem przypraw, tak by płyn stał się aromatyczny. Wystarczy 10-15 minut. Po tym czasie należy zmniejszyć płomień i do gorącej wody ostrożnie włożyć białą kiełbasę. Surową trzeba podgrzewać na małym ogniu 20-25 minut, a parzoną wystarczy włożyć do gorącej wody, przykryć i pozostawić na 15-20 minut.
Biała kiełbasa surowa i parzona – ile czasu trzeba je gotować?
Biała kiełbasa jest dostępna w naszych sklepach w dwóch wersjach – jako surowa i parzona. Pierwsza zawiera surowe, zmielone mięso wymieszane z dodatkami i przyprawami. Druga dodatkowo przeszła proces parzenia. Dzięki temu można ją nieco dłużej przechowywać i nie wymaga tak długiego podgrzewania, jak kiełbasa surowa. Białą kiełbasę surową powinno się gotować, a w zasadzie parzyć 20-25 minut. Parzoną wystarczy dobrze podgrzać, co zwykle trwa ok.10-15 minut.
Sposoby, by biała kiełbasa była smaczna i apetyczna
Do wody, w której parzy się kiełbasę warto wrzucić listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, a także cebulę, czosnek i marchewkę. Dodadzą one kiełbasie smaku. Przed włożeniem kiełbasy do wody, jej osłonkę można ponakłuwać wykałaczką. Zapobiega to pękaniu osłonki, jednak kiełbasa w ten sposób może sporo stracić na smaku. Lepiej więc postarać się ją odpowiednio sparzyć bez nakłuwania osłonki.
Czytaj też:
Żurek czy barszcz biały? Zobacz, która zupa bardziej przypadnie ci do gustuCzytaj też:
To najlepsze polskie kiełbasy. Zwróć uwagę na oznaczenia