Zwykle lądują w koszu, a są cenniejsze niż popularny korzeń. Z tych liści zrobisz sałatkę i farsz

Zwykle lądują w koszu, a są cenniejsze niż popularny korzeń. Z tych liści zrobisz sałatkę i farsz

Dodano: 
Rzodkiewki
Rzodkiewki Źródło: Shutterstock / Iaroshenko Maryna
W sklepach i na targach coraz częściej można kupić młode, wiosenne rzodkiewki. Pakowane w pęczki zwykle mają piękne, bujne liście. A co zwykle robicie z liśćmi rzodkiewek? Ich walory was zaskoczą.

Czerwone, biało-czerwone, a nawet żółte i fioletowe. Choć rzodkiewki można kupić przez cały rok, to najbardziej kojarzą się z wiosną. Wtedy bowiem można kupić najsmaczniejsze i najbardziej chrupiące warzywa. Na początku wiosny pochodzą z upraw szklarniowych, lecz niedługo potem pojawiają się pierwsze warzywa z gruntu. Smakują doskonale i mają tak piękne liście, że aż szkoda ich wyrzucać. No właśnie – a po co wyrzucać liście rzodkiewek? Wszak są one jadalne!

Jakie cenne składniki zawierają rzodkiewki i ich liście?

Rzodkiewki są niskokaloryczne, bo 100 g tego warzywa dostarcza tylko 15 kcal. Stanowią doskonałe źródło błonnika, a także witaminy C, K, potasu i kwasu foliowego. Zawierają też magnez, miedź, wapń oraz antyoksydanty.

Liście rzodkiewek są o wiele lepszym źródłem wapnia i witaminy C, niż zgrubiałe korzenie. Dostarczają też błonnika, witamin: A, K i B6 oraz potasu, fosforu, magnezu i żelaza. Są bogatym źródłem antyoksydantów i związków o działaniu przeciwnowotworowym. Dzięki tak bogatemu składowi, liście rzodkiewki poprawiają przemianę materii, wspomagają pracę wątroby, chronią przed wrzodami żołądka, a także podnoszą odporność.

Do czego wykorzystać liście rzodkiewki?

Liście rzodkiewki są chrupiące i mają lekko ostrawy smak. Można je dodawać do sałatek, koktajli, robić z nich pesto, a także kłaść na kanapkach niczym liście sałaty. Można je też dusić niczym szpinak, gotować na parze, a także dorzucać do zup i dań z patelni. Doskonale sprawdzą się w roli farszu do naleśników czy pierogów.

Jakie liście rzodkiewki nadają się do jedzenia?

Do jedzenia najlepiej wykorzystać liście rzodkiewek pochodzących z ekologicznych upraw. Warto przy okazji zwrócić uwagę, by były one jędrne, zielone, bez plam i dziurek. Przed spożyciem należy je dokładnie opłukać i osuszyć.

Czytaj też:
Pesto z natki pietruszki bije na głowę to klasyczne. Ma wiele zastosowań. Poznaj przepis
Czytaj też:
Dorzuć do jajek garść liści. Jajecznica wyjdzie zdrowsza niż kiedykolwiek

Źródło: smaki.pl