Ta sałatka z makaronem „ryżowym” to hit każdego przyjęcia w moim domu. Jej sekretem jest aromatyczny sos

Ta sałatka z makaronem „ryżowym” to hit każdego przyjęcia w moim domu. Jej sekretem jest aromatyczny sos

Dodano: 
Sałatka z makaronem „ryżowym”
Sałatka z makaronem „ryżowym” Źródło: Shutterstock / Happy Foods Tube
Szukasz przepisu na pyszną sałatkę z makaronem w kształcie ryżu (orzo)? Mam dla ciebie wyjątkową propozycję. Koniecznie wypróbuj przepis na oryginalną sałatkę z makaronem „ryżowym”.

Makaron w kształcie ziarenek ryżu nazywa się orzo. To popularny składnik sałatek, który idealnie komponuje się ze smakiem różnych dodatków. Możesz wyczarować z niego pyszną i kolorową sałatkę, która podbije serce domowników i gości nawet przy świątecznym stole. Na co dzień odpowiednio skomponowaną sałatkę z makaronem w kształcie ryżu możesz serwować na kolację.

Moja sałatka z makaronem „ryżowym” powstała dzięki połączeniu kilku tradycyjnych przepisów. Ja dodaję do niej pomidorki koktajlowe, świeże i konserwowe ogórki, kukurydzę, czerwoną paprykę, pora i szynkę. Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając np. ugotowane na twardo jajka, brokuły, paluszki krabowe, tuńczyka, pieczonego lub grillowanego kurczaka. Ogranicza cię tylko wyobraźnia i ulubione smaki biesiadników.

Skorzystaj z mojego przepisu i zaskocz rodzinę na co dzień lub przy świątecznym stole.

Przepis: Sałatka z makaronem „ryżowym”

Podstawą tego przepisu jest makaron orzo, który kształtem przypomina ziarenka ryżu.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 2,5 szklanki ugotowanego makaronu ryżowego
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 średnie ogórki szklarniowe lub 4 średnie ogórki gruntowe
  • 15 cm białej części pora
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 3/4 szklanki kukurydzy z puszki
  • 300 g szynki wieprzowej lub drobiowej

Na sos:

  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki sosu ajwar
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuMakaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź na sitku, przelej zimną wodą i pozostaw do ostudzenia.
  2. Przygotowanie składnikówPomidorki koktajlowe umyj, osusz papierowym ręcznikiem i przekrój na ćwiartki. Świeże ogórki umyj, osusz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ogórki konserwowe pokrój w kostkę i przełóż na sitko, aby odciekły z nadmiaru płynu. Paprykę czerwoną umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Białą część pora pokrój w półplasterki. Przełóż do miseczki, delikatnie posól i pozostaw na 15 minut, a następnie odciśnij z wody. Możesz też pokrojonego pora sparzyć wrzątkiem. Szynkę pokrój w kostkę. Możesz użyć ulubionej szynki np. wędzonej, gotowanej lub konserwowej. Doskonale smakuje również sałatka ryżowa z dodatkiem wędzonego lub pieczonego kurczaka. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  3. Przygotowanie sosuGęsty jogurt naturalny wymieszaj z majonezem oraz sosem ajwar.
  4. Łączenie składników i przyprawianieDo dużej miski przełóż zimny makaron orzo. Dodaj pomidorki, świeże i konserwowe ogórki, czerwoną paprykę, pora, kukurydzę i szynkę. Polej sałatkę sosem i dokładnie wymieszaj. Dopraw sałatkę z makaronem ryżowym solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. ChłodzenieGotową sałatkę z makaronem ryżowym wstaw na minimum 1 godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Sałatkę z makaronem ryżowym podawaj ze świeżym pieczywem. Przed podaniem możesz udekorować potrawę posiekanym szczypiorkiem, cebulką dymką lub natką pietruszki.

Sałatka z makaronem ryżowym – przydatne wskazówki

Sałatka z makaronem ryżowym to potrawa, która pozwala eksperymentować w kuchni, łącząc smaki różnych produktów. Smak sałatki z powyższego przepisu możesz wzbogacić, dodając drobno pokrojone marynowane pieczarki lub marynowaną paprykę, ciecierzycę z puszki, zielony groszek lub inne, ulubione składniki.

Jeżeli nie przepadasz za smakiem sosu ajwar lub nie masz go pod ręką, to możesz pominąć ten składnik sosu, dodając do jogurtu i majonezu ostrą musztardę, chrzan lub zalewę z ogórków konserwowych do smaku.

Czytaj też:
Sałatka jarzynowa. Klasyczny przepis kuchni polskiej, z którego korzystały nasze babcie
Czytaj też:
Zamiast kanapek robię tę sałatkę warstwową. To nasza ulubiona rodzinna kolacja