Kajmak to obłędnie pyszna, słodka masa, którą można przygotować na kilka sposobów m.in. z mleka, cukru oraz masła. Jednak kajmak w tej wersji wymaga długiego gotowania – najpierw trzeba zrobić domowe mleko skondensowane, a następnie połączyć je z masłem. Ja robię kajmak, zgodnie z przepisem mojej babci, z gotowego mleka skondensowanego, dzięki któremu przygotowanie słodkiej masy, np. do tradycyjnego wielkanocnego mazurka, zajmuje mniej niż 30 minut. Gorąco polecam, wypróbuj przepis na klasyczny kajmak w ekspresowej wersji.
Przepis: Domowy kajmak
Zrobienie kajmaku w domu z mleka skondensowanego jest łatwe, ale wymaga uwagi podczas gotowania, aby uniknąć przypalenia
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 duża puszka mleka skondensowanego
- 80 g masła
Sposób przygotowania
- Podgrzewanie mleka skondensowanegoPrzygotuj patelnię lub z rondelek z grubym dnem. Wlej mleko skondensowane i podgrzewaj około 5 minut na małym ogniu, ciągle mieszając.
- Dodanie masłaDo gotującego się mleka skondensowanego dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu jeszcze 10-15 minut, ciągle mieszając. Gotowy kajmak ma gęstą konsystencję.
Kajmak jest gotowy do użycia od razu po przygotowaniu. Możesz wykorzystać go jako nadzienie do mazurka lub dodatek do innych wypieków np. babeczek, tortu lub sernika. Domowy kajmak idealnie nadaje się również do zrobienia banalnie prostych szyszek z ryżu preparowanego.
Przydatne wskazówki, jak zrobić domowy kajmak
Kajmak możesz przygotować na patelni z nieprzywierającą powłoką, dzięki której zmniejsza się ryzyko przypalenia mleka. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać gotujące się na małym ogniu mleko skondensowane. Do gotującego się mleka skondensowanego możesz dodać kilka kropli ekstraktu waniliowego lub roztopioną czekoladę. Możesz również przygotować domowy kajmak ze skondensowanego mleka roślinnego (np. mleka kokosowego).
Jeżeli chcesz uniknąć stania przy kuchni i mieszania, to możesz przygotować kajmak bez dodatku masła jedynie z mleka skondensowanego – wystarczy umieścić zamkniętą puszkę mleka w rondelku z wodą i gotować 2-3 godziny na małym ogniu. Przed otwarciem puszki trzeba kajmak ostudzić. Aby uniknąć wystrzelenia masy kajmakowej z puszki podczas jej otwierania, warto zrobić wcześniej w wieczku małą dziurkę, aby zmniejszyć ciśnienie.
Czytaj też:
Przepis na szybki i bardzo dobry mazurek wielkanocny. Robię go zgodnie ze wskazówkami znajomej cukierniczkiCzytaj też:
Rozkładam herbatniki i trzy słodkie masy. Ciasto bez pieczenia 3 Bit to hit w moim domu