Banalnie prosty przepis na szyszki z ryżu preparowanego. Potrzebujesz 3 składników i 30 minut

Banalnie prosty przepis na szyszki z ryżu preparowanego. Potrzebujesz 3 składników i 30 minut

Dodano: 
Słodkie szyszki
Słodkie szyszki Źródło:Shutterstock / Monika_1
Szyszki z ryżu preparowanego były kiedyś wielkim hitem. Kto jednak tęskni, za tą słodką przekąską z dzieciństwa, może ją zjeść choćby za pół godziny. Tyle bowiem potrzeba, by ją przygotować.

Pamiętasz ten przysmak z czasów PRL-u? Szyszki z ryżu preparowanego można było kupić na jarmarkach i odpustach. Czasami szło się tam właśnie dla nich. To połączenie słodkiej, krówkowej masy z lekkim jak puch ryżem, było naprawdę doskonałe. Zamiast jednak tęsknić za smakiem dzieciństwa, możesz takie szyszki przygotować samodzielnie w domu. Zajmie to zaledwie pół godziny.

Jakich składników potrzebujesz na szyszki z ryżu preparowanego?

By zrobić szyszki z ryżu preparowanego, potrzebujesz zaledwie 3 składników. Jest to oczywiście ryż preparowany, który bez problemu kupisz w supermarkecie, a nawet w małym sklepie spożywczym. Potrzebne będą ci też cukierki krówki. Gdy wybierzesz miękkie, szybciej się rozpuszczą. By zamienić je w kleistą, zastygającą masę, musisz rozpuścić je z masłem. Zamiast krówek możesz użyć masy krówkowej z puszki, którą również należy podgrzać z masłem. Moim zdaniem jednak masa z cukierków i masła jest łatwiejsza do formowania. Do masy można też dodać łyżkę ciemnego kakao, co nieco przyciemni szyszki i lekko przełamie ich słodycz.

Jak zrobić szyszki z ryżu preparowanego?

Z ryżu preparowanego i masy krówkowej można formować podłużne szyszki, ale też kształtne kulki. Dobrze, by nie były zbyt duże, bo jednak są dość słodkie.

Przepis: Słodkie szyszki

Szyszki z ryżu preparowanego i masy krówkowej

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
40
Liczba kalorii
60 w każdej porcji

Składniki

  • 1 opakowanie ryżu preparowanego 90 g
  • 350 g cukierków krówek
  • 100 g masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyW sporym garnku umieść krówki i masło. Podgrzewaj je na średnim ogniu, aż się całkowicie rozpuszczą. Często mieszaj masę, by była jednolita.
  2. Dodawanie ryżu preparowanegoDo gorącej masy krówkowej wsyp ryż preparowany i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw, by masa przestygła.
  3. Formowanie szyszekZ jeszcze ciepłej masy ryżowo-krówkowej formuj w dłoniach niewielkie szyszki lub kulki. Układaj je na talerzu, by wystygły i stężały.

Jak przechowywać szyszki z ryżu preparowanego?

Szyszki z ryżu preparowanego po wystudzeniu należy włożyć do zamykanego pojemnika i trzymać w chłodnym miejscu. W lodówce poleżą 3-4 dni. Wcześniej można je powkładać do papierowych papilotek, dzięki czemu będą wyglądać bardzo elegancko.

Czytaj też:
Ten włoski deser smakuje każdemu. Tiramisu z tego przepisu zrobisz sama w 20 minut
Czytaj też:
Domowe batoniki zbożowe bez dodatku cukru i tłuszczu. Takie zdrowe, a zrobisz je za grosze

Źródło: smaki.pl