Sprawdzony przepis na wielkanocną paschę. Sekretem jest odpowiedni twaróg

Sprawdzony przepis na wielkanocną paschę. Sekretem jest odpowiedni twaróg

Dodano: 
Wielkanocna pascha
Wielkanocna pascha Źródło: Shutterstock / Ajstudio Photography
Wielkanocna pascha to jedno z tradycyjnych, wielkanocnych dań, znane głównie we wschodniej Polsce. To słodki przysmak podawany na zimno, którego najważniejszym składnikiem jest twaróg.

Pascha to słodki, twarogowy deser z dodatkiem dużej ilości jaj, masła i cukru, a także bakalii. Jest popularny przede wszystkim na wschodzie Polski, jest jednym z tradycyjnych dań dla prawosławnych.

Dobra pascha to jakościowe składniki

Tu nie ma miejsca na twaróg z wiaderka, który zwykle wykorzystujemy do serników. Jeśli chcesz zrobić dobrą paschę, potrzebujesz najlepszego twarogu. Koniecznie tłustego. Taki twaróg najlepiej kupić u lokalnych producentów lub bezpośrednio u rolnika. W wielu miastach są targi czy bazarki, gdzie takie lokalne produkty można kupić – warto się nimi zainteresować. Dobrego twarogu można też szukać w sklepach z ekologiczną żywnością. Jeśli kupisz twaróg półtłusty, warto wówczas dodać do niego 2-3 łyżki śmietany kremówki.

Taki twaróg trzeba przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa – i to jest najlepsza metoda. Miksowanie nie da odpowiedniego efektu. Robotem można sobie za to pomóc przy ucieraniu masła z żółtkami i cukrem (tradycyjnie wykorzystywano do tego makutrę). Ważne jest, aby masło i jajka były w temperaturze pokojowej. Masło musi być miękkie, inaczej nici z ubijania.

W naszym przepisie na paschę są moczone w mocnej herbacie rodzynki. Jeśli paschę będą jeść tylko dorośli, można wymieszać herbatę pół na pół z rumem i w takiej miksturze namoczyć rodzynki. Do paschy można dodać również inne bakalie, a także świeżą skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy. Każdy może wybrać to, co najbardziej lubi.

W sieci można bez trudu kupić specjalne foremki do paschy, ponieważ ta tradycyjna ma kształt czworokątnego ostrosłupa ze ściętym stożkiem. My jednak podajemy sposób na uformowanie paschy z wykorzystaniem tego, co każdy ma w domu, czyli durszlaka lub sitka.

Przepis: Pascha

Tradycyjny, wielkanocny deser na bazie twarogu.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
12 godz.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
970 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg tłustego twarogu
  • 250 g masła
  • 8 żółtek
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 100 g orzechów włoskich
  • 200 g rodzynek
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie twarogu i bakaliiRodzynki zalej ciepłą herbatą i odstaw. Orzechy włoskie posiekaj. Twaróg przepuść 2 lub 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa (na małych oczkach).
  2. Robienie masy maślanejMasło utrzyj na puszystą, jasną masę (najlepsza będzie końcówka robota do ubijania). Dodaj cukier puder i dalej ucieraj. Potem kolejno dodawaj żółtka. Masa ma być jasna i puszysta.
  3. Łączenie składnikówTo twarogu dodaj wanilię, orzechy, odsączone rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszaj wszystko i dodaj masę z masła i jajek.
  4. Robienie paschyNa garnku lub misce połóż durszlak wyłożony gazą lub pieluchą tetrową. Przełóż masę serową do durszlaka i dobrze dociśnij, zawiń gazą i obciąż (np. talerzem). Włóż do lodówki na 12 godzin.

Gotową paschę należy przełożyć na talerz i udekorować według uznania – np. bakaliami albo jadalnymi kwiatami.

Rada: pozostałe z paschy białka możesz wykorzystać np. do zrobienia bezy.

Czytaj też:
Ciasteczkowe pisanki kochają nie tylko dzieci. Są idealne do święconki
Czytaj też:
Mazurek pomarańczowy nie jest tak słodki jak inne. Masę ze skórką robię 30 minut