Pieczone żeberka można przygotować na kilka sposobów. Każdy z nich uwzględnia nieco inne przyprawy i dodatki. Ja najczęściej przygotowuję proste, ale pyszne żeberka pieczone z cebulą. Choć potrawa nie zawiera wielu składników, to zachwyca bogatym smakiem i aromatem. Do pieczenia wybierz stosunkowo chude żeberka paski. Ja kroję żeberka przed pieczeniem na mniejsze kawałki, ale możesz upiec mięso w całości i pokroić tuż przed podaniem.
Przepis: Żeberka pieczone
Żeberka pieczone z cebulą według tej receptury charakteryzują się głębokim, soczystym smakiem. Wyczuwa się w nich subtelną słodkość płynącą z cebuli, którą równoważą przyprawy.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka kminku
- 2 owoce jałowca
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki gorczycy białej
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie mięsaŻeberka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i podziel na mniejsze porcje. Każdy kawałek żeberek natrzyj z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Obsmażanie mięsaNa patelni rozgrzej olej. Na mocno rozgrzanym oleju obsmaż doprawione solą i pieprzem żeberka – mięso powinno się zrumienić. Smaż żeberka małymi porcjami. Obsmażone mięso układaj w naczyniu żaroodpornym. Nie myj patelni, bo znajdujący się na niej tłuszcz będzie potrzebny do smażenia cebuli i czosnku. Dlatego uważaj też, by do nie spalić.
- Przyprawianie żeberekW małej miseczce wymieszaj słodką paprykę, ostrą paprykę, kminek, rozmaryn, gorczycę i pieprz ziołowy. Mieszanką przypraw posyp przełożone do naczynia żaroodpornego żeberka i dokładnie wymieszaj.
- Dodanie bulionuPodlej mięso połową bulionu. Dodaj owoce jałowca, liście laurowe i ziele angielskie.
- Smażenie cebuli i czosnkuCebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój na cienkie plasterki. Na pozostałym po smażeniu żeberek tłuszczu zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1-2 minuty, od czasu do czasu mieszając, a następnie podlej cebulę z czosnkiem resztą bulionu i duś 5 minut na małym ogniu.
- PieczenieNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw do nagrzanego piekarnika szczelnie zamknięte naczynie z żeberkami. Po 45 minutach pieczenia dodaj do naczynia z żeberkami uduszoną cebulę z czosnkiem, ostrożnie wymieszaj drewnianą łyżką i piecz pod przykryciem jeszcze 15 minut. Po godzinie pieczenia sprawdź, czy żeberka są miękkie. Jeżeli mięso jest miękkie, to zdejmij pokrywę naczynia żaroodpornego, włącz funkcję grilla i piecz do momentu, aż mięso przypiecze się z wierzchu. Uważaj, żeby nie spalić żeberek. Mięso jest idealnie upieczone, jeżeli możesz bez wysiłku wyjąć z niego kości. Gotowe żeberka wyjmij z piekarnika i przełóż z naczynia żaroodpornego na półmisek. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij z naczynia cebulę i ułóż ją na żeberkach.
- Przygotowanie sosuPozostały w naczyniu żaroodpornym sos przecedź przez metalowe sitko. Możesz zagęścić sos mąką ziemniaczaną.
Żeberka pieczone z cebulą polej sosem i podawaj z ziemniakami (w ulubionej wersji – z wody, zapiekane bądź jako purée) lub ulubionymi kluskami (np. kopytkami lub kluskami śląskimi) oraz surówką. Idealnie sprawdzi się surówka z kiszonej kapusty lub surówka z marchewki i ziół. Pieczone żeberka doskonale smakują nie tylko z ziemniakami lub kluskami, ale także z pieczywem. Po usunięciu kości z mięsa możesz podawać je na kromkach świeżego chleba lub w bułce z dodatkiem np. zielonej sałaty oraz sosu BBQ.
Żeberka pieczone – przydatne wskazówki
W sklepach dostępne są żeberka paski oraz żeberka trójkąty. Żeberka trójkąty są bardziej mięsiste i mogą wymagać dłuższego pieczenia.
Przygotowując żeberka, możesz pominąć obsmażanie mięsa. Jeśli natomiast zależy ci, żeby potrawa miała bardziej intensywny smak, zamarynuj mięso w przyprawach i oleju na 12 godzin przed pieczeniem.
Czytaj też:
Boczek pieczony babci Jadzi znika z półmisków szybciej niż szynka. Znam sekret jego smakuCzytaj też:
Na jakim tłuszczu smażyć kotlety schabowe? Sprawdzi się tu ważna zasada