Jaja przepiórcze są cenione przede wszystkim za swoje właściwości odżywcze, znacznie przewyższające pod tym względem jaja kurze. Są bogate m.in. w witaminy (A, D, E oraz witaminy z grupy B) oraz w żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas czy cynk. Te niewielkie jajeczka o nakrapianych skorupkach są także bardzo wdzięcznym produktem do wykorzystania w kuchni. Dodają potrawom nie tylko smaku, ale też wykwintności.
Jak ugotować jaja przepiórcze?
Jeśli chcesz uzyskać jaja przepiórcze na miękko, gotuj je nie dłużej, niż minutę. Aby ugotowały się na twardo, potrzebujesz ok. 4 minut. Dla wielu osób zaskoczeniem może być fakt, że jaja przepiórcze można wrzucić bezpośrednio do gorącej wody – nie są one tak podatne na pękanie, jak jaja kurze. Mają twardą i zwartą błonkę pod skorupką, co z kolei może być problematyczne przy obieraniu. Tu jednak warto wykorzystać prosty sposób i lekko rolować jajka po stole, aby cała skorupka popękała i dopiero wziąć się za jej obieranie.
Do czego wykorzystać jaja przepiórcze?
Gotowane jaja przepiórcze możesz podać samodzielnie (np. z majonezem), mogą być składnikiem wiosennych sałatek albo dodatkiem na kanapki. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do zup, które tradycyjnie podaje się z kurzymi jajkami, a więc żurku, barszczu białego, zupy chrzanowej czy zupy szczawiowej. Z jajek przepiórczych można zrobić także szakszukę, można je także usmażyć jako jajka sadzone (doskonale wówczas wyglądają położone na kanapkach). Tak naprawdę można je dodać wszędzie tam, gdzie dodaje się jaja kurze.
Z przepiórczych jaj można zrobić także wielkanocne pisanki – dla wielu osób same w sobie są ozdobą. Można jednak zafarbować je, wykorzystując pastelowe barwniki tak, aby zachować naturalny, nakrapiany wzór jajek.
Czytaj też:
Taką sałatkę jajeczną robiła moja babcia. Prościej się nie daCzytaj też:
Klasyczna pasta jajeczna zyska na smaku. Wykorzystuj dodatkowe składniki, a kanapki nigdy ci się nie znudzą