Sałatki to naprawdę świetnie potrawy. Robi się je bardzo szybko, z niewyszukanych składników, które są pod ręką. Zawsze też się udają, zawsze smakują i są takie zdrowe. Wysoka wartość odżywcza sałatek wynika głównie z różnorodności składników użytych do ich przygotowania. Dziś do proponowanej sałatki ryżowej wykorzystamy mięso po rosole. Idealnie, by był to kurczak, kura lub indyk, ale gotowana wołowina, również odnajdzie się w tym zestawie.
Sałatka ryżowa daje duże pole do popisu
Choć istnieje mnóstwo przepisów na sałatki, to w repertuarze każdego z nas jest ich zaledwie kilka. Takich, które nam smakują, na które składniki mamy zwykle pod ręką, a przepisy na nie zapadły nam w pamięć. Do takich ulubionych sałatek należy z pewnością sałatka jarzynowa, na którą znajdziecie u nas oryginalny przepis, a także sałatka makaronowa, którą robi się błyskawicznie.
Sałatka ryżowa też ma ogromne szanse dołączyć do tego kanonu. A to dlatego, że jest bardzo pożywna, mogą w niej zagościć różne składniki, a po obiedzie często zostaje nam ryż. Dziś do przygotowania sałatki wykorzystamy nie tylko ryż z poprzedniego dnia, ale też mięso z rosołu. Zamiast mięsa gotowanego można do niej dodać kawałki pieczonego lub wędzonego kurczaka. Potrawa będzie równie smaczna. A poza tym dorzucimy do niej trochę warzyw i orzechy nerkowca. Te ostatnie odmienią smak sałatki i sprawią, że będzie jeszcze bardziej pożywna.
Sałatka ryżowa idealna na lunch, kolację, a nawet obiad
Pożywność sałatki ryżowej sprawia, że jest ona doskonała nie tylko na przekąskę, ale też może zastąpić lekki obiad.
Przepis: Sałatka ryżowa
Pożywna sałatka ryżowa z dodatkiem mięsa po rosole i orzechów
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 380 w każdej porcji
Składniki
- 3 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
- 300 g mięsa po rosole
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2-3 krążki ananasa z puszki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 50 g orzechów nerkowca lub ziemnych
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składników i prażenie orzechówMięso oczyść ze skóry i kości, pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w kostkę lub cienkie paseczki, seler naciowy pokrój w grubsze plasterki, a ananas na małe kawałki. Natkę pietruszki posiekaj, ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Orzechy krótko podpraż na suchej patelni, wystudź.
- Mieszanie składnikówW salaterce umieść ryż, pokrojone mięso, paprykę, seler naciowy, ananas, natkę pietruszki, czosnek i orzechy. Dodaj też odsączoną kukurydzę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Majonez połącz z olejem, sosem polej sałatkę, wymieszaj, dopraw do smaku.
Jaki ryż dodać do sałatki ryżowej?
Do sałatki ryżowej tak naprawdę można wykorzystać każdy rodzaj ryżu. No może oprócz kleistego i do sushi. Dobrze sprawdzi się długi ryż biały, ryż parboiled, brązowy czy dziki. Te dwa ostatnie będą też wyglądały bardzo ozdobnie w salaterce. Jeśli jednak specjalnie gotujesz ryż do sałatki, możesz pokusić się o zabarwienie go szafranem czy kurkumą. Dzięki temu potrawa nabierze słonecznego, jeszcze bardziej apetycznego wyglądu.
Czytaj też:
Zielona sałatka z brokułu i jarmużu. Dorzuć jeszcze 3 składniki i podaj na kolacjęCzytaj też:
Sałatkę szwajcarską zrobisz w 10 minut. Łatwiejszej i pyszniejszej przekąski nie wymyślisz