Podstawą tradycyjnego majonezu są żółtka jaj. Nie oznacza to, że osoby, które nie jedzą jajek, nie mogą cieszyć się smakiem pysznego majonezu. Majonez bez jajek zrobiony na bazie mleka sojowego ma idealną konsystencję, a za sprawą dodatków, smakuje niczym ten tradycyjny. Kiedy mam ochotę na domowy majonez zawsze robię go z tego przepisu: nie zdarzyło się, żeby mi nie wyszedł.
Jak zrobić majonez z mleka sojowego?
Aby majonez bez jajek na bazie mleka sojowego wyszedł, ważne jest, aby przestrzegać kilka zasad. Po pierwsze trzeba kupić mleko sojowe niesłodzone (jest bez problemu dostępne w sklepach). Olej, jaki wykorzystujesz do zrobienia majonezu, powinien mieć neutralny smak. Może to być olej rzepakowy, ale sprawdzą się także winogronowy, ryżowy czy słonecznikowy.
Zawsze do wegańskiego majonezu bez jajek dodaję sól kala namak. Nazywana tez czarną solą ma charakterystyczny, intensywny „jajeczny” smak i zapach. Dzięki niej wegański majonez w smaku jest nie do odróżnienia od tradycyjnego. Taką sól można kupić zwykle w sklepach ze zdrową żywnością lub zamówić przez Internet. Jeśli nie masz możliwości kupienia takiej soli, możesz ją pominąć: wówczas po prostu twój majonez będzie miał łagodniejszy smak (dopraw go po prostu zwykłą solą).
Do majonezu możesz także dodać płatki drożdżowe i ulubione przyprawy. Jeśli chcesz majonez bardziej pikantny, wybierz ostrą musztardę i dopraw majonez pieprzem (tu sprawdzi się biały, jeśli nie chcesz mieć w majonezie czarnych kropek).
Ważne: kluczem do sukcesu w tym przepisie jest długie i cierpliwe miksowanie. Tu potrzebny jest dobry blender. 10 minut to nie jest przesada (ja czasem miksuję nawet dłużej). Przy miksowaniu nie machaj blenderem – wystarczy trzymać nisko końcówkę żyrafy blendera i po prostu miksować. Jeśli majonez po tak długim czasie miksowania nie ma odpowiedniej konsystencji, nie oznacza to, że nie wyszedł. Powinien zgęstnięć w lodówce.
Przepis: Majonez bez jajek
Wegański majonez na bazie mleka sojowego
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 100 ml niesłodzonego mleka sojowego
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki soli kala namak
- 1 łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania
- Pierwszy etap miksowaniaDo mleka dodaj ocet i miksuj ok. 2 minut. Mleko powinno już na tym etapie zrobić się gęstsze. Dodaj musztardę, sól i miksuj jeszcze chwilę.
- Drugi etap miksowaniaDo mleka stopniowo dodawaj olej i miksuj cały czas przez ok. 10 minut. Gotowy majonez odstaw do lodówki, gdzie jeszcze bardziej zgęstnieje.
Czytaj też:
Sałatkę szwajcarską zrobisz w 10 minut. Łatwiejszej i pyszniejszej przekąski nie wymyśliszCzytaj też:
Tych produktów nie wolno mrozić. Na liście majonez i niektóre napoje