Skrzydełka to jedna z najtańszych części kurczaka. Odpowiednio przyrządzone mogą być prawdziwą ucztą. Pikantne skrzydełka w marynacie miodowej z dodatkiem musztardy i chili to jedna z najlepszych wersji na to danie.
Jak przygotować skrzydełka do pieczenia?
Ze skrzydełek należy odciąć najmniejszą część. W przypadku pieczenia w marynacie miodowej będzie się szybko przypalać i nie będzie nadawała się do jedzenia. Lepiej pozbyć się jej od razu (można użyć do tego noża lub nożyc do drobiu). Ważne: skrzydełek kurczaka nie należy myć. Wystarczy przełożyć je od razu do marynaty. Sprawdź, dlaczego nie wolno myć surowego kurczaka.
Jak zrobić marynatę miodową do skrzydełek?
Marynata miodowa do pikantnych skrzydełek to tak naprawdę kilka prostych składników. Wystarczy wymieszać je razem dokładnie i natrzeć nimi skrzydełka. Jeśli chcesz, aby marynata nie była bardzo ostra, zmniejsz ilość chili albo dodaj łagodną musztardę. Skrzydełka powinny stać w marynacie (koniecznie w lodówce) ok. 3 godzin, ale możesz także zamarynować je dzień wcześniej. Taka marynata sprawdzi się zarówno do skrzydełek pieczonych w domu, w piekarniku, jak i do skrzydełek na grilla.
Przepis: Skrzydełka w marynacie miodowej
Soczyste i aromatyczne skrzydełka z kurczaka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 2 godz.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 kg skrzydełek kurczaka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chilli
Sposób przygotowania
- Marynowanie skrzydełekOlej, miód, musztardę, sos sojowy, paprykę i chili wymieszaj dokładnie. Ze skrzydełek utnij najmniejszą część. Wymieszaj skrzydełka dokładnie z marynata i odstaw do lodówki na ok. 1,5-2 godziny.
- Pieczenie skrzydełekRozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Wyłóż skrzydełka na blachę i piecz ok. 40 minut, polewając (lub smarując) od czasu do czasu wytopionym tłuszczem i sokami.
Jak podawać pikantne skrzydełka z kurczaka?
Pikantne skrzydełka dobrze jest podać z sosami na bazie jogurtu (np. sosem koperkowym albo sosem czosnkowym), ale tak naprawdę można tu wziąć dowolny, ulubiony sos: domowy albo kupny.
W towarzystwie ziemniaków i surówki (np. ze świeżych ogórków, kapusty kiszonej albo kapusty pekińskiej) pikantne skrzydełka można podać do obiadu. Świetnie smakują także z ryżem. Pikantne skrzydełka w marynacie miodowej są idealne jako przekąska na imprezę.
Jeśli zostaną ci takie skrzydełka, możesz je odgrzać na drugi dzień na patelni albo w mikrofalówce.
Czytaj też:
Piersi z kurczaka będą soczyste jak nigdy. Marynata jogurtowa robi cudaCzytaj też:
Lekko pikantna surówka z pora. Idealnie pasuje do wielu obiadów