Kruche ciasteczka na Wielkanoc. Kolorowy lukier możesz łatwo zrobić w domu

Kruche ciasteczka na Wielkanoc. Kolorowy lukier możesz łatwo zrobić w domu

Dodano: 
Kruche ciasteczka
Kruche ciasteczka Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Wiosenne kruche ciasteczka są doskonałą ozdobą wielkanocnego stołu, można je także wykorzystać do koszyczka ze święconką. Robi się je bardzo łatwo.

Kruche ciasteczka to taki wypiek, do którego śmiało możesz zaangażować najmłodszych domowników (szczególnie do wycinania ciastek i dekorowania). Udekorowane kolorowym lukrem są piękną ozdobą, ale takie ciastka możesz też podarować bliski osobom jako świąteczny upominek.

Jak zrobić kruche ciasteczka na Wielkanoc?

Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie kruchego ciasta. Nie jest to skomplikowane, ale trzeba pamiętać, że nie lubi ono ciepła. Dlatego ważne jest, aby margaryna (możesz ją zastąpić masłem) była dobrze schłodzona, a samo zagniatanie ciasta trwało możliwie jak najkrócej. W moim przepisie do wielkanocnych ciastek jako aromat dodaję skórkę z cytryny, ale możesz ją zastąpić innymi dodatkami. Może to być ekstrakt waniliowy, olejek migdałowy albo skórka otarta z pomarańczy.

W przepisie znajdziesz również instrukcję, jak zrobić domowy lukier na bazie białka jaj i cukru pudru. Oczywiście możesz też udekorować ciastka gotowymi lukrami czy polewami, wykorzystać gotowe posypki. Jeśli nie chcesz używać białka do robienia lukru, możesz zrobić lukier jedynie na bazie soku z cytryny i cukru pudru, jednak ciężko nim zrobić precyzyjne dekoracje. Lukier na bazie białka jest sprężysty i łatwo nim robić nawet drobne elementy. Do dekoracji można wykorzystać worki cukiernicze, ale też zrobić małe tytki np. z koszulek do papieru. Do barwienia lukru najczęściej używam gotowych barwników spożywczych w żelu (ale można również w proszku). Możesz także użyć barwników naturalnych, jednak weź też pod uwagę, że dodatki takie jak np. sok z buraka czy malin, będą rozrzedzały lukier (wówczas należy dodać więcej cukru).

Rada: ciasteczka można zrobić nawet kilka tygodni przed Wielkanocą i udekorować przed świętami. Należy je przechowywać w szczelnym pojemniku.

Przepis: Kruche ciasteczka na Wielkanoc

Proste kruche ciasteczka z dekoracją z kolorowego lukru.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
1

Składniki

Na ciastka:

  • 750 g mąki pszennej
  • 500 g margaryny do pieczenia
  • 250 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • skórka otarta z jednej cytryny

Na lukier:

  • 1 białko jaja
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • dowolne barwniki spożywcze

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaZimną margarynę posiekaj nożem, dodaj mąkę, dalej siekaj, przez chwilę razem. Dodaj resztę składników i szybko zagnieć ciasto. Odstaw ciasto na pół godziny do lodówki.
  2. Pieczenie ciastek
    Pieczenie ciastek
    Ciasto podziel na mniejsze części. Stół posyp odrobiną mąki i rozwałkuj ciasto, a następnie wytnij foremkami dowolne kształty. Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem i piecz ok. 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza.
  3. Robienie lukru
    Robienie lukru
    Białko jaja umieść w dużym kubku, dodaj cukier puder i mieszaj wszystko widelcem przez ok. 5-10 minut. Staraj się nie napowietrzać za bardzo lukru. Gotowy lukier powinien być lśniący. Jeśli jest zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę soku z cytryny, jeśli zbyt rzadki, dodaj więcej cukru lub ewentualnie odrobinę mąki ziemniaczanej. Lukier podziel na części, do każdej dodaj inny barwni. Gotowy lukier przełóż do woreczków cukierniczych (na końcu każdego zrób małą dziurkę).
  4. Dekorowanie ciastek
    Dekorowanie ciastek
    Gotowe, dobrze ostudzone ciasteczka, udekoruj lukrem w dowolny sposób.

Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka
Czytaj też:
Lubisz desery o cytrynowym smaku? Wykorzystaj ten prosty patent na cytrynowy cukier

Źródło: smaki.pl