Jajecznica z bananami to przede wszystkim pożywny i energetyczny posiłek. Sprawdzi się jako śniadanie przed intensywnym dniem (to danie powinno spodobać się także osobom, które regularnie trenują). Co ważne: mimo że jest to danie na słodko, nie trzeba dodawać tu nawet grama dodanego cukru. Wystarczającej słodyczy dodają same banany i dodatek cynamonu.
Jak zrobić jajecznicę z bananami?
Szukając inspiracji na to danie, znalazłam różne przepisy na jajecznicę w tej wersji, łącznie z miksowaniem bananów z jajkami. Jednak chciałam rzeczywiście poczuć, że jest to jajecznica, a nie omlet. Stąd postawiłam na wersję z przesmażonymi, lekko skarmelizowanymi na maśle bananami. Jajka są za to wymieszane z masłem orzechowym. Mózg przyzwyczajony do wytrawnych jajecznic, nieco szaleje, widząc w jajecznicy banany, ale gwarantuję: efekt jest zaskakująco dobry.
Inspiracja: do bananów można dodać również pokrojone w kostkę jabłko.
Przepis: Jajecznica z bananami
Jajecznica na słodko... bez grama cukru.
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - Wegetariańska
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Liczba porcji
 - 1
 
Składniki
- 2 jajka
 - 1 banan
 - 1 łyżeczka masła
 - 1 łyżeczka masła orzechowego
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 - sól
 
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówJajka wbij do miseczki i wymieszaj trzepaczką z masłem orzechowym i szczyptą soli. Banany pokrój na plasterki.
 - Robienie jajecznicyNa patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie plasterki bananów. Smaż, aż owoce lekko się przyrumienią. Na podsmażone banany wylej masę jajeczną, zamieszaj i smaż, aż jajka się zetną. Podawaj oprószone cynamonem.
 
Jak podawać jajecznicę z bananami?
Taka jajecznica smakuje najlepiej podawana od razu, na gorąco. Można ją jeść bez żadnych innych dodatków, ale doskonale smakuje także podana z pieczywem. Można ją także położyć na gofrach, rogalach francuskich albo grzankach. W wersji najbardziej rozpustnej można ją podać obok słodkich tostów posmarowanych kremem czekoladowym. Tu możesz skorzystać z naszego przepisu na domową nutellę z awokado.
Jajecznicę można podać udekorowaną świeżymi owocami jagodowymi: borówkami, malinami czy truskawkami. Sprawdzą się również kawałki świeżego jabłka albo gruszki. Oprószenie gotowej jajecznicy z bananami cynamonem to też tylko jedna z opcji (chociaż moim zdaniem najsmaczniejsza, bo lubię cynamon), ale można tu wykorzystać także kakao, ziarna sezamu czy uprażone posiekane orzechy.
Czytaj też:
Zdrowe kanapki na słodko? To jest możliwe, a dzieci kochają chleb z tymi dodatkamiCzytaj też:
Mieszam serek homogenizowany z jajkami i kładę na patelnię. Lepszych racuchów nie jadłam
