Coraz chętniej sięgamy po ser halloumi. Poznaj wartości odżywcze i zastosowanie tego cypryjskiego przysmaku

Coraz chętniej sięgamy po ser halloumi. Poznaj wartości odżywcze i zastosowanie tego cypryjskiego przysmaku

Dodano: 
Ser halloumi
Ser halloumi Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Ser halloumi to produkt tradycyjny, który cieszy się coraz większą popularnością w Polsce i na świecie. Ten cypryjski ser półtwardy doskonale nadaje się m.in. do grillowania i smażenia. W takiej formie najczęściej dodawany jest do różnych dań np. sałatek. Sprawdź, jak powstaje ser halloumi i w jaki sposób możesz wykorzystać go w kuchni.

Pochodzący z Cypru ser halloumi to ser o wyjątkowo długiej historii, która sięga czasów sprzed inwazji Imperium Osmańskiego na Cypr. Niegdyś ser halloumi był podstawowym składnikiem diety Cypryjczyków, którzy spożywali go z dodatkiem pieczywa i oliwy. Obecnie uważany jest za cypryjskie dobro narodowe. Jego nazwa została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) i Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG). Jedynie zgodne z tradycyjną recepturą i wyprodukowane na Cyprze sery mogą być nazywane halloumi.

Z jakiego mleka powstaje ser halloumi?

Ser halloumi to biały ser solankowy, który wytwarzany jest z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Bardzo ważne podczas produkcji sera halloumi są odpowiednie proporcje mleka. Niegdyś ser halloumi był zawijany w liście mięty w celu przedłużenia jego trwałości, jednak obecnie mięta dodawana jest jedynie dla smaku.

W jaki sposób wytwarzany jest ser halloumi?

Od wieków ser halloumi wytwarzany jest zgodnie z tą samą recepturą. Jego bogaty smak sprawia, że jest zaliczany do grupy najsmaczniejszych i najczęściej spożywanych serów śródziemnomorskich. Przeciętny mieszkaniec Cypru spożywa około 8 kg sera halloumi rocznie.

Proces produkcji sera halloumi składa się z kilku etapów, które uwzględniają m.in.:

  • podgrzanie mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego do temperatury 33 stopni oraz dodanie do ciepłego mleka podpuszczki, dzięki której tworzy się tzw. skrzep;
  • odcedzenie skrzepu i poddanie go działaniu wysokiej temperatury, która sprawia, że tworzą się charakterystyczne grudki;
  • formowanie i układane sera na sitach oraz odciskanie w celu pozbycia się nadmiaru płynu.

Na rynku dostępny jest świeży ser halloumi i ser halloumi dojrzewający. Świeży ser halloumi ma delikatny, słodkawy i jednocześnie lekko pikantny smak, biały kolor i jest elastyczny. Ser halloumi dojrzewający w solance ma żółtawy kolor, pikantny i lekko kwaśny smak oraz jest twardy i łatwo się kruszy.

Wartości odżywcze sera halloumi. Czy jest zdrowy?

Ser halloumi stanowi cenne źródło ważnych dla utrzymania dobrego zdrowia składników odżywczych, do których zaliczamy m.in.:

  • Pełnowartościowe białko – pełnowartościowe białko to element budulcowy ludzkiego organizmu, który jest niezbędny m.in. do zachowania dobrego zdrowia mięśni i kości, a także dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, układu nerwowego i układu hormonalnego. 100 g sera halloumi dostarcza do naszego organizmu aż 22 g białka.
  • Wapń – wapń jest niezbędny dla zdrowia kości, zębów, układu nerwowego oraz uczestniczy m.in. w przebiegu procesów krzepnięcia krwi. 100 g sera halloumi dostarcza aż 839 mg wapnia, zaspokajając w niemal 90% dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na ten składnik mineralny;
  • Witaminy – ser halloumi jest bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K) oraz witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wielu narządów i układów m.in. narządu wzroku oraz układu nerwowego.

Ser halloumi jest też źródłem sodu oraz potasu. Niestety, ser halloumi jest kaloryczny – w 100 g zawiera ok. 320 kcal. Dostarcza również sporo tłuszczu – 26 g w 100 gramach produktu oraz cholesterolu – 89 mg w stugramowej porcji.

Ser halloumi – przepisy

Ser halloumi to uniwersalny w zastosowaniu produkt spożywczy, który może być spożywany świeży, grillowany i smażony. Wyjątkowym smakiem zachwycają zupy z serem halloumi np. zupa krem z warzyw z grillowanym serem halloumi, a także sałatki z jego dodatkiem. Bardzo dużą popularnością cieszy się np. sałatka z serem halloumi gruszką i awokado oraz sałatka z serem halloumi, arbuzem lub melonem i marynowaną cebulą. Ser halloumi często dodawany jest także do zapiekanek z mięsem i warzywami oraz dań z makaronem.

Grillowany lub smażony na suchej patelni ser halloumi zyskuje wyjątkowy smak, który sprawia, że najczęściej podawany jest na ciepło. Można też posypywać różne potrawy startym na tarce serem halloumi. Ja lubię wykorzystywać starty ser halloumi, dodając go do jajecznicy lub zastępując nim ser żółty w zapiekankach różnego rodzaju.

Czytaj też:
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami zachwyci każdego. Dodaj te składniki, a zyska wyjątkowy smak
Czytaj też:
Znudziła ci się jajecznica? Zrób na śniadanie jajko na chmurce