Sos holenderski to delikatny w smaku, aksamitny sos, którego główne składniki to prawdziwe masło oraz żółtka. Pyszny sos holenderski, który przygotowuję zgodnie z klasycznym przepisem, króluje na moim stole w sezonie letnim. Kocham jego smak ze szparagami. To głównie dlatego jest obowiązkowym elementem mojego wiosennego i letniego menu.
Natomiast dzięki dodaniu do sosu holenderskiego niewielkiej ilości aromatycznego bulionu oraz białego wytrawnego wina tworzę sos o wyjątkowym smaku, który w zależności od rodzaju zastosowanego wywaru, serwuję z warzywami, mięsem lub daniami z ryby. Poniżej znajdziesz przepisy na sos holenderski w dwóch odsłonach.
Jak zrobić sos holenderski?
Sos holenderski w wersji podstawowej idealnie komponuje się na przykład z jajkami w koszulce. Koniecznie wypróbuj również przepis na sos holenderski z bulionem i białym winem.
Przepis: Sos holenderski
Podstawowa wersja sosu holenderskiego powstaje na bazie żółtek i masła.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 200 g masła
- 4 żółtka
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Podgrzanie masłaW małym rondelku roztop masło – uważaj, żeby się nie przypaliło. Jeżeli na maśle utworzyło się dużo piany, to przecedź je przez drobne sitko.
- Ubijanie żółtek na parzeNa parze ubij żółtka. Powinny stać się puszyste i zwiększyć swoją objętość.
- Łączenie składnikówDo ubitych żółtek powoli dodawaj roztopione masło. Nie przerywaj mieszania sosu. Gdy sos zgęstnieje, dopraw go do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Przepis: Sos holenderski z bulionem i winem
Sos holenderski możesz również przygotować z dodatkiem bulionu warzywnego (do warzyw), bulionu mięsnego (do mięs, np. polędwicy) oraz wywaru rybnego (do ryb).
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 60 g masła
- 3 żółtka
- 125 ml bulionu
- 125 ml białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
- łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
- UcieranieZa pomocą rózgi kuchennej utrzyj masło z żółtkami w misce, która może być podgrzewana – jajka i masło musisz jeszcze ubić na parze.
- Ubijanie na parzeDo średniej wielkości garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Pamiętaj, że żółtka z masłem powinny być ubijane na parze – dno miski nie może być zanurzone w wodzie. Bulion i wino przelej do rondelka i silnie podgrzej. Ustaw miskę z masłem i żółtkami na garnku z gotującą się wodą i ubijaj je rózgą na parze, powoli wlewając cienkim strumieniem ciepły bulion z winem. Gdy sos zgęstnieje, dopraw go do smaku solą, białym lub czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Z czym podawać sos holenderski?
Tradycyjny sos holenderski to dodatek idealny do jajek robionych na różne sposoby. Z powodzeniem możesz zastąpić nim majonez lub sos tatarski. Ten delikatny i jednocześnie bardzo wyrazisty sos świetnie pasuje do młodych warzyw (m.in. brokułów, ziemniaków, kalafiora) oraz szparagów to zdecydowanie najpopularniejsza forma podania sosu holenderskiego.
Czytaj też:
Jajko w koszulce zrobisz bez grama tłuszczu. Przepis na jajko gotowane bez skorupkiCzytaj też:
Śniadanie jak w eleganckim hotelu możesz zjeść za 4 zł. Tak zrobisz jajko po benedyktyńsku