To ziemniaki podawane z maślanką, zsiadłym mlekiem lub innym, kwaśnym nabiałem. To przysmak, który można czasem znaleźć w restauracjach na wschodzie Polski: to jedzenie proste, dobre i swojskie. Wiele osób pamięta to połączenie z dzieciństwa i babcinej kuchni. Taki smak można łatwo odtworzyć w domu.
Jak zrobić ziemniaki z maślanką?
Tu nie ma nic skomplikowanego, bo wystarczy ugotować ziemniaki i podać je z maślanką. Ziemniaki można podać w całości, ale też gniecione. Warto podkręcić ich smak odrobiną masła, doskonale pasuje tu koperek.
Do ziemniaków możesz podać:
- maślankę,
- zsiadłe mleko,
- jogurt grecki,
- kefir,
ale też mieszanki, np.:
- śmietany i kefiru,
- jogurtu naturalnego i śmietany (to pyszna, bardzo delikatna wersja dania).
Jak jeść ziemniaki z maślanką?
Ziemniaki z maślanką nie potrzebują żadnych dodatków. Ale ich podanie może być różne. Możesz podać maślankę i ziemniaki w jednej misce (jak na zdjęciu), ale są też fani rozdzielania i podawania osobno: czyli miska ziemniaków okraszonych masełkiem i osobna miska z maślanką. Oprócz koperku można dodać do dania posiekany szczypiorek, natkę pietruszki czy inne zioła: np. miętę, tymianek czy oregano.
Rada: ziemniaki podawane z maślanką można dodatkowo okrasić skwarkami. Usmaż pokrojony w kostkę boczek na patelni na złoto i posyp skwarkami ziemniaki z maślanką. Dla podkręcenia smaków do smażenia boczku można wrzucić odrobinę masła. Na podobnej zasadzie, w wersji wegetariańskiej, można usmażyć drobno pokrojoną cebulę – smaż ją na oliwie, a potem dorzuć odrobinę masła i smaż na złoto, a potem okraś ziemniaki.
Jeśli ziemniaki z maślanką to dla ciebie zbyt mało, zaserwuj do nich lekki dodatek. Doskonale pasuje tu jajko sadzone, ale mogą to być również usmażone na chrupko plastry boczku czy pokrojona w plasterki smażona kiełbasa.
Czytaj też:
Te udka z kurczaka są lepsze niż w restauracji. Zrób je raz i każdy poprosi o przepisCzytaj też:
Nie gotuję, nie piekę, a jem co tydzień! Letnia sałatka z tuńczykiem, która znika w kilka minut