Wystarczy jeden tani dodatek, aby zrobić z ziemniaków prawdziwą ucztę. To smak wiejskich wakacji

Wystarczy jeden tani dodatek, aby zrobić z ziemniaków prawdziwą ucztę. To smak wiejskich wakacji

Dodano: 
Ziemniaki z maślanką
Ziemniaki z maślanką Źródło: Shutterstock / Africa Studio
Takie ziemniaki latem wystarczą za cały posiłek: są pożywne, ale lekkie. Jeden dodatek sprawia, że zyskują zupełnie nowy smak.

To ziemniaki podawane z maślanką, zsiadłym mlekiem lub innym, kwaśnym nabiałem. To przysmak, który można czasem znaleźć w restauracjach na wschodzie Polski: to jedzenie proste, dobre i swojskie. Wiele osób pamięta to połączenie z dzieciństwa i babcinej kuchni. Taki smak można łatwo odtworzyć w domu.

Jak zrobić ziemniaki z maślanką?

Tu nie ma nic skomplikowanego, bo wystarczy ugotować ziemniaki i podać je z maślanką. Ziemniaki można podać w całości, ale też gniecione. Warto podkręcić ich smak odrobiną masła, doskonale pasuje tu koperek.

Do ziemniaków możesz podać:

  • maślankę,
  • zsiadłe mleko,
  • jogurt grecki,
  • kefir,

ale też mieszanki, np.:

  • śmietany i kefiru,
  • jogurtu naturalnego i śmietany (to pyszna, bardzo delikatna wersja dania).

Jak jeść ziemniaki z maślanką?

Ziemniaki z maślanką nie potrzebują żadnych dodatków. Ale ich podanie może być różne. Możesz podać maślankę i ziemniaki w jednej misce (jak na zdjęciu), ale są też fani rozdzielania i podawania osobno: czyli miska ziemniaków okraszonych masełkiem i osobna miska z maślanką. Oprócz koperku można dodać do dania posiekany szczypiorek, natkę pietruszki czy inne zioła: np. miętę, tymianek czy oregano.

Rada: ziemniaki podawane z maślanką można dodatkowo okrasić skwarkami. Usmaż pokrojony w kostkę boczek na patelni na złoto i posyp skwarkami ziemniaki z maślanką. Dla podkręcenia smaków do smażenia boczku można wrzucić odrobinę masła. Na podobnej zasadzie, w wersji wegetariańskiej, można usmażyć drobno pokrojoną cebulę – smaż ją na oliwie, a potem dorzuć odrobinę masła i smaż na złoto, a potem okraś ziemniaki.

Jeśli ziemniaki z maślanką to dla ciebie zbyt mało, zaserwuj do nich lekki dodatek. Doskonale pasuje tu jajko sadzone, ale mogą to być również usmażone na chrupko plastry boczku czy pokrojona w plasterki smażona kiełbasa.

Czytaj też:
Te udka z kurczaka są lepsze niż w restauracji. Zrób je raz i każdy poprosi o przepis
Czytaj też:
Nie gotuję, nie piekę, a jem co tydzień! Letnia sałatka z tuńczykiem, która znika w kilka minut