Wystarczy puszka tuńczyka i tanie warzywo, aby zrobić pyszne kotleciki. Przepis jest prosty

Wystarczy puszka tuńczyka i tanie warzywo, aby zrobić pyszne kotleciki. Przepis jest prosty

Dodano: 
Kotleciki z tuńczykiem
Kotleciki z tuńczykiem Źródło: Shutterstock / NoirChocolate
Te kotleciki z tuńczyka robi się łatwo i szybko. Wychodzą niezwykle aromatyczne i sycące. Mogą być podane na kolację, mogą być dodatkiem do obiadu.

Kotlety rybne raczej nie kojarzą się z tuńczykiem z puszki, a to on jest bazą tych pysznych kotlecików. Z tuńczyka i kilku prostych dodatków można wyczarować zaskakujące danie, a obok ryby z puszki główną rolę grają tu ugotowane ziemniaki.

Jak zrobić kotleciki z tuńczyka?

Te kotlety rybne robi się bardzo łatwo, bo wystarczy wymieszać tuńczyka z puszki z gotowanymi ziemniakami, dodać jajko, bułkę tartą, czosnek i cebulę. W przepisie podajemy tuńczyka w oleju, bo taki naszym zdaniem jest tu najlepszy (tłuszcz, który nawet po odsączeniu zostaje na kawałkach ryby, jest doskonałym nośnikiem smaków), ale jeśli wolisz, może to być również chudszy tuńczyk w wodzie lub sosie własnym. Nie pomijaj etapu chłodzenia masy na kotlety: dzięki temu będą się lepiej formować.

Rada: cebulę i czosnek możesz przesmażyć na odrobinie oleju odsączonego z ryby.

Do kotlecików można również dorzucić świeżą, drobno posiekaną zieleninę. Na przykład koperek, szczypiorek czy pietruszkę.

Przepis: Kotleciki z tuńczyka

Pomysł na rybne kotlety.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
682 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • mąka pszenna lub bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy na kotlecikiCebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć na chwile na odrobinę rozgrzanego oleju (aż cebula delikatnie się zeszkli). Dodaj przesmażone cebulę i czosnek do ziemniaków, dorzuć odsączonego tuńczyka, jajko, bułkę, dopraw solą, pieprzem i dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Smażenie kotletówFormuj z masy niewielkie kotleciki. Panieruj w mące lub bułce tartej i smaż na oleju z obu stron.

Jak podawać kotlety rybne z tuńczyka?

Jeśli kotleciki z tuńczyka mają być kolacją, zaserwuj je w towarzystwie lekkiej, kolorowej sałatki. Np. z rukoli, liści szpinaku, pomidorków koktajlowych oraz oliwek. Można też do tego zestawu dołożyć chrupiące grzanki. Kotleciki pokrojone w plasterki lub kostkę mogą być też dodatkiem do sałatek. Zrób sałatkę np. z kapusty pekińskiej, pomidorów, ogórka, kolorowej papryki i dorzuć do tego kawałki kotletów z tuńczyka z naszego przepisu.

W wersji na obiad takie kotlety rybne świetnie smakują z ziemniakami, frytkami, ale też ryżem lub kaszą. Pasują do nich różne surówki, np. surówka z marchewki, surówki z dodatkiem jabłka, surówka z kapusty czy zdrowe kiszonki.

Czytaj też:
Ryba z piekarnika, którą robię zawsze, gdy jest promocja. Prosty przepis na soczyste filety
Czytaj też:
Świetna, tania sałatka śledziowa. Trudno przestać ją jeść, a robi się szybko i prosto