Kotlety rybne raczej nie kojarzą się z tuńczykiem z puszki, a to on jest bazą tych pysznych kotlecików. Z tuńczyka i kilku prostych dodatków można wyczarować zaskakujące danie, a obok ryby z puszki główną rolę grają tu ugotowane ziemniaki.
Jak zrobić kotleciki z tuńczyka?
Te kotlety rybne robi się bardzo łatwo, bo wystarczy wymieszać tuńczyka z puszki z gotowanymi ziemniakami, dodać jajko, bułkę tartą, czosnek i cebulę. W przepisie podajemy tuńczyka w oleju, bo taki naszym zdaniem jest tu najlepszy (tłuszcz, który nawet po odsączeniu zostaje na kawałkach ryby, jest doskonałym nośnikiem smaków), ale jeśli wolisz, może to być również chudszy tuńczyk w wodzie lub sosie własnym. Nie pomijaj etapu chłodzenia masy na kotlety: dzięki temu będą się lepiej formować.
Rada: cebulę i czosnek możesz przesmażyć na odrobinie oleju odsączonego z ryby.
Do kotlecików można również dorzucić świeżą, drobno posiekaną zieleninę. Na przykład koperek, szczypiorek czy pietruszkę.
Przepis: Kotleciki z tuńczyka
Pomysł na rybne kotlety.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 682 w każdej porcji
Składniki
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
dodatkowo:
- mąka pszenna lub bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy na kotlecikiCebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć na chwile na odrobinę rozgrzanego oleju (aż cebula delikatnie się zeszkli). Dodaj przesmażone cebulę i czosnek do ziemniaków, dorzuć odsączonego tuńczyka, jajko, bułkę, dopraw solą, pieprzem i dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- Smażenie kotletówFormuj z masy niewielkie kotleciki. Panieruj w mące lub bułce tartej i smaż na oleju z obu stron.
Jak podawać kotlety rybne z tuńczyka?
Jeśli kotleciki z tuńczyka mają być kolacją, zaserwuj je w towarzystwie lekkiej, kolorowej sałatki. Np. z rukoli, liści szpinaku, pomidorków koktajlowych oraz oliwek. Można też do tego zestawu dołożyć chrupiące grzanki. Kotleciki pokrojone w plasterki lub kostkę mogą być też dodatkiem do sałatek. Zrób sałatkę np. z kapusty pekińskiej, pomidorów, ogórka, kolorowej papryki i dorzuć do tego kawałki kotletów z tuńczyka z naszego przepisu.
W wersji na obiad takie kotlety rybne świetnie smakują z ziemniakami, frytkami, ale też ryżem lub kaszą. Pasują do nich różne surówki, np. surówka z marchewki, surówki z dodatkiem jabłka, surówka z kapusty czy zdrowe kiszonki.
Czytaj też:
Ryba z piekarnika, którą robię zawsze, gdy jest promocja. Prosty przepis na soczyste filetyCzytaj też:
Świetna, tania sałatka śledziowa. Trudno przestać ją jeść, a robi się szybko i prosto