Prosty obiad z rękawa do pieczenia. Wrzucam wszystkie składniki i po godzinie mam pyszny posiłek

Prosty obiad z rękawa do pieczenia. Wrzucam wszystkie składniki i po godzinie mam pyszny posiłek

Dodano: 
Obiad z rękawa
Obiad z rękawa Źródło:Shutterstock / H_Ko
Obiad z rękawa do pieczenia to prosty patent na zrobienie od razu całego dania z mięsem, ziemniakami i warzywami.

Obiad z rękawa do pieczenia to sposób, który pozwala oszczędzić czas i nie brudzić wielu naczyń, bo wszystkie składniki wystarczy wrzucić do folii i po niecałej godzinie można wyjąć już gotowy obiad.

Jak zrobić obiad z rękawa?

Aby zrobić to danie, potrzebujesz rękawa do pieczenia. To specjalna folia, w którą można włożyć wszystkie składniki. Taki rękaw bez trudu można kupić w marketach (jest w miejscu, gdzie papier do pieczenia czy folia do pakowania żywności) – już podzielony na kawałki, bądź w rolce do samodzielnego docięcia. Zwykle w komplecie są także odporne na wysoką temperaturę klipsy, którymi zamyka się rękaw z obu stron. Zamiast rękawa można kupić także specjalne worki do pieczenia.

Nasza propozycja na obiad z rękawa to schab pieczony z ziemniakami i warzywami. To połączenie sprawia, że mięso jest bardzo aromatyczne i soczyste. Proponujemy, aby wcześniej zamarynować schab w prostej mieszance oliwy i przypraw.

Przepis: Obiad z rękawa

Pyszny obiad z piekarnika.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
744 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g schabu
  • 1 żółta papryka
  • 4 ziemniaki
  • gałązka koperku
  • 1 mały pomidor
  • 4 ząbki czosnku

na marynatę:

  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaMięso pokrój na cztery plastry, oliwę wymieszaj z przyprawami i natrzyj nią schab. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Szykowanie warzywZiemniaki i paprykę pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój w plastry.
  3. PieczenieZamarynowane mięso, pokrojone warzywa, gałązkę koperku i ząbki czosnku włóż do rękawa do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. godzinę.

Możesz do zrobienia obiadu wykorzystać także inne mięso, np. kawałki drobiu. Doskonale sprawdzą się tutaj pałki z kurczaka, całe udka albo ćwiartki. Dobrym pomysłem będzie także włożenie do folii piersi z kurczaka lub indyka. W przypadku drobiu, szczególnie mniejszych kawałków, można skrócić czas pieczenia.

Do rękawa można także dorzucić inne warzywa. Będzie tu pasowała fasolka szparagowa (zielona i żółta), brokuły, kalafior albo cebula. Smak obiadu z rękawa zawsze doskonale podkręcają pieczarki, wówczas wrzuć do rękawa oprócz mięsa i ziemniaków, umyte pieczarki i pokrojoną w piórka cebulkę (to także jeden z naszych ulubionych patentów na prosty obiad). Do rękawa można dla smaku dodawać także kawałki owoców. W przypadku wieprzowiny mogą to być kawałki jabłek, a przy drobiu ćwiartki cytryny lub pomarańczy.

Czytaj też:
Jak zrobić ziemniaki Hasselback? To pieczone ziemniaki, którym nikt się nie oprze.
Czytaj też:
Miksuję gotowane buraki i kilka dodatków. Rewelacyjny sos do makaronu w 5 minut

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl