Krokiety to jedno z dań, które w wielu domach jest obowiązkowe na wigilijnym stole. Nic dziwnego – doskonale pasują do wigilijnego barszczu. Ja niedawno odkryłam patent, który pozwala zrobić je ekspresowo i bez smażenia naleśników. Sekret to jeden produkt, który kupisz niemal w każdym sklepie – gotowe wafle (takie jak do robienia domowych wafelków czy tortów waflowych). Smak i delikatna tekstura są zaskakujące: jeśli ktoś nie wie, że to wafle, prawdopodobnie nie domyśli się, że to „oszukane krokiety”.
Jak zrobić ekspresowe krokiety bez smażenia naleśników?
Do przygotowania krokietów potrzebujesz zwykłe płaty waflowe – okrągłe lub kwadratowe. Cały patent polega na tym, aby dokładnie posmarować je gorącym farszem. Pod wpływem ciepła wafel szybko mięknie (koniecznie odczekaj chwilę) i można go łatwo zawijać.
Potem już tylko zostaje samo panierowanie i smażenie – tu już robi się wszystko jak przy tradycyjnych krokietach.
Krokiety bez naleśników można nadziewać dowolnym farszem. Może to być farsz z kapusty i grzybów, może być farsz tylko z kapusty lub z samych grzybów. W przepisie podaję wersję z farszem grzybowym (można taki sam wykorzystać do uszek czy pierogów) – dlatego czas wykonania krokietów jest nieco wydłużony. Jeśli jednak masz gotowy farsz, wszystko tu pójdzie ekspresowo. Ważne jednak, aby farsz był gorący: jeśli masz już gotowy farsz, który robiłeś wcześniej (np. do pierogów), koniecznie podgrzej go na patelni lub w mikrofalówce.
Przepis: Krokiety bez naleśników
Krokiety idealne do wigilijnego barszczu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 379 w każdej porcji
Składniki
- 4 wafle
na farsz:
- 100 g suszonych grzybów
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
do panierowania:
- 1 jajko
- 6 łyżek bułki tartej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Robienie farszuGrzyby namocz wcześniej, najlepiej na kilka godzin. Ugotuj je potem do miękkości (ok. 45 minut). Ugotowane grzyby odsącz i przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa (lub bardzo drobno posiekaj). Cebulę drobniutko posiekaj i przesmaż na oleju i maśle, aż się zeszkli. Dodaj zmielone grzyby, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i smaż wszystko razem krótką chwilę.
- Zwijanie krokietówGorącym farszem smaruj wafle. Pod wpływem ciepłego nadzienia wafle szybko miękną. Miękkie złóż lub zawiń jak krokiety.
- Smażenie krokietówNa patelni rozgrzej olej. Krokiety panieruj kolejno w jajku i bułce. Smaż na złoto z obu stron.
Jak podawać krokiety bez naleśników?
Te krokiety najlepsze są w wersji na gorąco (jeśli szykujesz je wcześniej, odgrzej potem na patelni lub w piekarniku). Doskonale pasują do filiżanki dobrego, wigilijnego barszczu na zakwasie, ale też czystej zupy grzybowej.
Czytaj też:
Nie masło klarowane ani oliwa. Wigilijne ryby smażę tylko na jednym tłuszczu i wychodzą idealneCzytaj też:
Te postne pierogi sprawdzają się nie tylko w Wigilię. Farsz jest prosty, tani i bardzo smaczny
