Ekspresowe krokiety robię bez smażenia naleśników. Idealne do wigilijnego barszczu

Ekspresowe krokiety robię bez smażenia naleśników. Idealne do wigilijnego barszczu

Dodano: 
Krokiety w waflach
Krokiety w waflach Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Żadne naleśniki, ale też żadne gotowe tortille. Jest inny, niezwykle pyszny sposób na ekspresowe krokiety. Bez smażenia naleśników i dodatkowej pracy.

Krokiety to jedno z dań, które w wielu domach jest obowiązkowe na wigilijnym stole. Nic dziwnego – doskonale pasują do wigilijnego barszczu. Ja niedawno odkryłam patent, który pozwala zrobić je ekspresowo i bez smażenia naleśników. Sekret to jeden produkt, który kupisz niemal w każdym sklepie – gotowe wafle (takie jak do robienia domowych wafelków czy tortów waflowych). Smak i delikatna tekstura są zaskakujące: jeśli ktoś nie wie, że to wafle, prawdopodobnie nie domyśli się, że to „oszukane krokiety”.

Jak zrobić ekspresowe krokiety bez smażenia naleśników?

Do przygotowania krokietów potrzebujesz zwykłe płaty waflowe – okrągłe lub kwadratowe. Cały patent polega na tym, aby dokładnie posmarować je gorącym farszem. Pod wpływem ciepła wafel szybko mięknie (koniecznie odczekaj chwilę) i można go łatwo zawijać.

Potem już tylko zostaje samo panierowanie i smażenie – tu już robi się wszystko jak przy tradycyjnych krokietach.

Krokiety bez naleśników można nadziewać dowolnym farszem. Może to być farsz z kapusty i grzybów, może być farsz tylko z kapusty lub z samych grzybów. W przepisie podaję wersję z farszem grzybowym (można taki sam wykorzystać do uszek czy pierogów) – dlatego czas wykonania krokietów jest nieco wydłużony. Jeśli jednak masz gotowy farsz, wszystko tu pójdzie ekspresowo. Ważne jednak, aby farsz był gorący: jeśli masz już gotowy farsz, który robiłeś wcześniej (np. do pierogów), koniecznie podgrzej go na patelni lub w mikrofalówce.

Przepis: Krokiety bez naleśników

Krokiety idealne do wigilijnego barszczu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
379 w każdej porcji

Składniki

  • 4 wafle

na farsz:

  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

do panierowania:

  • 1 jajko
  • 6 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie farszuGrzyby namocz wcześniej, najlepiej na kilka godzin. Ugotuj je potem do miękkości (ok. 45 minut). Ugotowane grzyby odsącz i przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa (lub bardzo drobno posiekaj). Cebulę drobniutko posiekaj i przesmaż na oleju i maśle, aż się zeszkli. Dodaj zmielone grzyby, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i smaż wszystko razem krótką chwilę.
  2. Zwijanie krokietówGorącym farszem smaruj wafle. Pod wpływem ciepłego nadzienia wafle szybko miękną. Miękkie złóż lub zawiń jak krokiety.
  3. Smażenie krokietówNa patelni rozgrzej olej. Krokiety panieruj kolejno w jajku i bułce. Smaż na złoto z obu stron.

Jak podawać krokiety bez naleśników?

Te krokiety najlepsze są w wersji na gorąco (jeśli szykujesz je wcześniej, odgrzej potem na patelni lub w piekarniku). Doskonale pasują do filiżanki dobrego, wigilijnego barszczu na zakwasie, ale też czystej zupy grzybowej.

Czytaj też:
Nie masło klarowane ani oliwa. Wigilijne ryby smażę tylko na jednym tłuszczu i wychodzą idealne
Czytaj też:
Te postne pierogi sprawdzają się nie tylko w Wigilię. Farsz jest prosty, tani i bardzo smaczny