Połączenie makaronu i tuńczyka z puszki to, chciałoby się powiedzieć, klasyk kuchni szybkiej i prostej. Nasza sałatka taka jest, ale kiedy spróbujesz, zrozumiesz, że jest wyjątkowa: pełna smaku, wyrazista, sycąca i wręcz uzależniająca. Jej zrobienie zajmie ci nie więcej niż kwadrans.
Jak zrobić sałatkę z makaronem i tuńczykiem?
Do sałatki można wykorzystać dowolny, ugotowany makaron (sałatka jest świetnym patentem na wykorzystanie makaronu, który został z obiadu). Najlepiej sprawdzą się tu świderki, rurki, ale też kokardki czy kolanka. Może to być zwykły makaron, ale też pełnoziarnisty czy bezglutenowy.
Cały sekret tej sałatki makaronowej polega na tym, aby wykorzystać do dressingu olej, którym jest zalany tuńczyk (najlepszy będzie tuńczyk w oliwie z oliwek). Do oleju dodajemy sok z cytryny, drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Potem już wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Kolorów i smaku dodają sałatce warzywa: żółta papryka, czerwone pomidory oraz zielone liście szpinaku.
Przepis: Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Prosta i pełna smaków sałatka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 401 w każdej porcji
Składniki
- 3 szklanki ugotowanego makaronu świderki
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 żółta papryka
- 2 szklanki świeżych liści szpinaku baby
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula szalotka
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPokrój cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z częścią oleju z puszki z tuńczyka i sokiem z cytryny. Pomidory i paprykę pokrój.
- Robienie sałatkiMakaron dokładnie wymieszaj z dressingiem na bazie oleju z puszki. Dodaj tuńczyka, szpinak, pokrojone warzywa, dopraw solą, pieprzem i delikatnie wymieszaj całość.
Gotową sałatkę można dodatkowo posypać wiórkami parmezanu lub uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi czy też piniowymi.
Inne pomysły na sałatkę z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem to pomysł na szybkie i sycące danie. To nie tylko sałatka z makaronem: korzystając z naszego przepisu, możesz zrobić również sałatkę z ryżem: wystarczy zamienić makaron na ugotowany na sypko ryż (tu również można wykorzystać ryż, który został po przygotowywaniu innych posiłków).
Do sałatki można też dodać inne warzywa. Pasują tu m.in. świeży ogórek, ostra papryczka, seler naciowy, fasola z puszki, rukola, ale też świeża zielenina: posiekany drobno koperek, natka pietruszki lub szczypiorek. Dodadzą sałatce świeżości.
Czytaj też:
Połączyłam kilka składników i powstała pyszna sałatka. Idealna na przekąskę i kolacjęCzytaj też:
Weź plasterki szynki i jeden dodatek. Prosta przekąska z rodzinnych imienin