Ten prosty wypiek jest idealnym rozwiązaniem na dzień powszedni, gdy najdzie nas ochota na słodkie. Wystarczy tylko sięgnąć po owoce i zalać je lekką masą. Po upieczeniu powstaje smaczne, wilgotne ciasto, które szybko znika z formy. Do jego przyrządzenia zwykle wykorzystuję owoce sezonowe.
Co to jest clafoutis?
Owoce zapiekane w cieście, które dość często przygotowuję, to clafoutis (czyt. klafuti). Ten tradycyjny, francuski deser jest czymś pomiędzy budyniem, flanem, a naleśnikiem. Ciasto do niego robi się z jajek, mleka, mąki i cukru. I w takim właśnie cieście zapieka się zwykle owoce. Najbardziej popularna wersja zawiera czereśnie. Deser podaje się zwykle oprószony cukrem pudrem, ewentualnie można go zaserwować z dodatkiem bitej śmietany albo lodów śmietankowych czy waniliowych.
Jak zrobić owoce zapiekane w cieście?
Owoce zapiekane w cieście robi się szybko z prostych składników. Na ciasto trzeba ubić jajka z cukrem, a potem otrzymaną masę połączyć z mąką, mlekiem, śmietanką i odrobiną soli. Takim dość rzadkim ciastem (o konsystencji podobnej do ciasta naleśnikowego) zalewa się owoce, można je też dodatkowo ułożyć na wierzchu ciasta. Po zapieczeniu deser oprósza się cukrem pudrem i podaje najlepiej jeszcze ciepły.
Przepis: Clafoutis z nektarynkami i migdałami
Owoce zapiekane w lekkim cieście
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 4-5 dojrzałych nektarynek
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 ml mleka
- 100 ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 40 g mielonych migdałów
- szczypta soli
- masło i cukier puder do formy
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Czynności wstępneNektarynki umyj, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w plasterki. Formę żaroodporną wysmaruj masłem i oprósz cukrem pudrem. Na dnie naczynia ułóż połowę owoców.
- Przygotowanie ciastaW misce ubij jajka z cukrem i wanilią na jasną, puszystą masę. Dodaj mąkę, mielone migdały i szczyptę soli, delikatnie wymieszaj. Wlej mleko ze śmietanką, wymieszaj.
- PieczenieMasą zalej owoce, na wierzchu ułóż pozostałe, posyp posiekanymi migdałami. Deser piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż się zarumieni. Oprósz cukrem pudrem.
Wskazówka: By przygotować ten deser w lżejszej wersji, wystarczy zmniejszyć ilość dodanego cukru, a śmietankę zastąpić jogurtem naturalnym.
Jakie owoce można zapiekać w cieście?
Do clafoutis nadają się różne owoce – świeże lub lekko podduszone. Najlepsze są takie, które nie puszczają zbyt dużo soku. Oprócz czereśni, które dodaje się do klasycznej wersji, można też sięgnąć po: wiśnie, borówki, śliwki, jabłka, gruszki. Dobrze też sprawdzą się morele, brzoskwinie i nektarynki.
Czytaj też:
Poznaj mój sposób na puszyste ciasto, które zawsze się udaje. Sekret to zdrowy napójCzytaj też:
Biorę przejrzałe banany i klika dodatków. Moja mama miała genialny pomysł i musisz tego spróbować