Owoce zalewam lekką masą i wstawiam do piekarnika. To ciasto często robię po powrocie z pracy

Owoce zalewam lekką masą i wstawiam do piekarnika. To ciasto często robię po powrocie z pracy

Dodano: 
Ciasto z nektarynkami
Ciasto z nektarynkami Źródło: Shutterstock / photosimysia
Ciasta zwykle piecze się na weekend, ale ochota na słodkie pojawia się też w tygodniu. Wtedy przyrządzam ten prosty wypiek z mnóstwem owoców. Mało przy nim pracy, a wychodzi wilgotny i bardzo smaczny.

Ten prosty wypiek jest idealnym rozwiązaniem na dzień powszedni, gdy najdzie nas ochota na słodkie. Wystarczy tylko sięgnąć po owoce i zalać je lekką masą. Po upieczeniu powstaje smaczne, wilgotne ciasto, które szybko znika z formy. Do jego przyrządzenia zwykle wykorzystuję owoce sezonowe.

Co to jest clafoutis?

Owoce zapiekane w cieście, które dość często przygotowuję, to clafoutis (czyt. klafuti). Ten tradycyjny, francuski deser jest czymś pomiędzy budyniem, flanem, a naleśnikiem. Ciasto do niego robi się z jajek, mleka, mąki i cukru. I w takim właśnie cieście zapieka się zwykle owoce. Najbardziej popularna wersja zawiera czereśnie. Deser podaje się zwykle oprószony cukrem pudrem, ewentualnie można go zaserwować z dodatkiem bitej śmietany albo lodów śmietankowych czy waniliowych.

Jak zrobić owoce zapiekane w cieście?

Owoce zapiekane w cieście robi się szybko z prostych składników. Na ciasto trzeba ubić jajka z cukrem, a potem otrzymaną masę połączyć z mąką, mlekiem, śmietanką i odrobiną soli. Takim dość rzadkim ciastem (o konsystencji podobnej do ciasta naleśnikowego) zalewa się owoce, można je też dodatkowo ułożyć na wierzchu ciasta. Po zapieczeniu deser oprósza się cukrem pudrem i podaje najlepiej jeszcze ciepły.

Przepis: Clafoutis z nektarynkami i migdałami

Owoce zapiekane w lekkim cieście

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 4-5 dojrzałych nektarynek
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 40 g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • masło i cukier puder do formy
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Czynności wstępneNektarynki umyj, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w plasterki. Formę żaroodporną wysmaruj masłem i oprósz cukrem pudrem. Na dnie naczynia ułóż połowę owoców.
  2. Przygotowanie ciastaW misce ubij jajka z cukrem i wanilią na jasną, puszystą masę. Dodaj mąkę, mielone migdały i szczyptę soli, delikatnie wymieszaj. Wlej mleko ze śmietanką, wymieszaj.
  3. PieczenieMasą zalej owoce, na wierzchu ułóż pozostałe, posyp posiekanymi migdałami. Deser piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż się zarumieni. Oprósz cukrem pudrem.

Wskazówka: By przygotować ten deser w lżejszej wersji, wystarczy zmniejszyć ilość dodanego cukru, a śmietankę zastąpić jogurtem naturalnym.

Jakie owoce można zapiekać w cieście?

Do clafoutis nadają się różne owoce – świeże lub lekko podduszone. Najlepsze są takie, które nie puszczają zbyt dużo soku. Oprócz czereśni, które dodaje się do klasycznej wersji, można też sięgnąć po: wiśnie, borówki, śliwki, jabłka, gruszki. Dobrze też sprawdzą się morele, brzoskwinie i nektarynki.

Czytaj też:
Poznaj mój sposób na puszyste ciasto, które zawsze się udaje. Sekret to zdrowy napój
Czytaj też:
Biorę przejrzałe banany i klika dodatków. Moja mama miała genialny pomysł i musisz tego spróbować